Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Modrý český mák je světové unikum a skvělý zdroj vápníku

mák 2
22. srpna 2021 | 06:00

Všichni známe nudle s mákem a makové buchty. Věděli jste ale, že Česká republika je v produkci potravinářského máku velmoc a historie jeho pěstování sahá až 800 let dozadu? Přitom vypěstovat kvalitní jedlý mák je poměrně náročná disciplína. Od letošního roku se navíc odrůda Modrý český mák pyšní označením Chráněné zeměpisné označení.

Není mák jako mák

Jeden druh máku se využívá v kuchyni, druhý ve farmacii. Český modrý mák neboli mák setý má specifickou chuť a jeho pěstování má tradici ve slovanských zemích. Jedním ze znaků je nízký obsah morfia. Naproti tomu technický mák s vysokým obsahem morfia je pěstován zejména v západní Evropě a jeho využití je možné pouze ve farmacii. Některé odrůdy máku jsou využívány pro výrobu opia, ze kterého se dále produkuje heroin. Možná teď některé čtenáře zklameme, ale těmto odrůdám se v Evropě nedaří. Hlavním producentem opia je Afghánistán. Pěstování této plodiny má nicméně i u nás ohlašovací povinnost. 

V Čechách se jedlému máku daří

Tradice pěstování jedlého máku v České republice – stejně jako v ostatních slovanských zemích – souvisí s výrobou makového pečiva, ta sahá do 19. století. Přitom mák není úplně jednoduché vypěstovat, jeho rostlina je značně citlivá např. na množství srážek. V historii se také vyskytly snahy o pančování českého máku, ale ten je nezaměnitelný pro svou výraznou sladkou chuť. V ČR se každoročně vypěstuje téměř 30 tisíc tun tohoto modrého zlata. Více než 85 % české produkce míří na export např. do Ruska, Holandska, ale i USA a Kanady.

Chráněné zeměpisné označení

Italové mají chráněné své sýry, Francouzi víno a Češi mák! Cesta za certifikací trvala pět let. Všude jinde, zejména v západní Evropě, se totiž mák pěstuje zejména za farmaceutickým účelem. Česká republika tak musela vysvětlovat, proč si modrosemenného máku tak cení. Udělení této evropské známky garantuje jako zemi původu Českou republiku a zároveň jde o známku kvality vypěstovaného máku. Kvalita je dána například splněním důležitého limitu maximálního množství alkaloidů, včetně morfinu a kodeinu.

Nutričně je mák král koláče

Na máku je zajímavé také jeho nutriční složení. Zcela jedinečný je jeho obsah vápníku, který je nejvyšší ze všech plodin, pohybuje se v množství až kolem 1800 mg ve 100 gramech. Pro představu je to 600x více, než má pšeničná mouka, ale i 20x více, než mají vlašské ořechy. Makové semeno dále obsahuje draslík, fosfor, hořčík a zinek a z vitaminů pak B1, B2 a E. Jeho namáčením ve vodě při pokojové teplotě je možné snížit hladinu tzv. antinutričních látek, jako je kyselina fytová. Tu mák také obsahuje, tato látka naopak snižuje vstřebatelnost vápníku.

autor: redakce

Autor: Aneta Mrazilová
Video se připravuje ...