Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na tohle očkování čekat nemusíte. Nenechte si klíštětem zkazit život!

Jak se chránit proti klíšťatům?
19. dubna 2021 | 12:00

Že bychom se přece jen definitivně zbavili zimy a aprílového počasí? Ve vzduchu cítíme nejen pravé jaro, ale i naději na lepší zítřky. A tak ji oslavíme výletem v přírodě, nadechnutím se čerstvého vzduchu, omámeni vůněmi a ukonejšeni zelenou barvou travin. Ať už se ale chystáte do lesa, vyhlídku či jen do městského parku, buďte ostražití. Ale před kým?

Před malými tvory, kteří vám můžou doslova převrátit život vzhůru nohama. Malá klíšťata nám doslova pijí krev, a co hůř, mohou nás ohrozit na životě.

Mýty, nebo fakta?

To, že si vás nenajde na lavičce v parku a v jeho teritoriu jste pouze v lese nebo trávě, je jen pouhý mýtus, ačkoliv listnaté a smíšené lesy jsou jeho rájem. Samozřejmě záleží na jeho vývojovém stádiu. Aby se nymfy, které se pohybují nízko při zemi, mohly překlenout do dospělého klíštěte, musí se přichytit na hostitele a pít jeho krev. Oběti nymfy jsou tak především hlodavci. Dospělá klíšťata pak žijí ve výšce přibližně okolo 1,5 metru, obecně se však vyskytuje všude, kde je tráva vyšší než 20 cm. Před jeho nákazou se zkrátka mějte na pozoru všude a začněte s ostražitostí už teď! Protože klíště může být aktivní už při teplotách nad 5 °C.

Pojďme si v tom konečně udělat jasno

Infikovaná klíšťata, která se nakazila sáním krve od jiných živočichů, pak nemoc šíří dál. Přenést na nás může lymeskou boreliózu, která se projevuje červenou skvrnou s vybledlým středem kolem rány. K tomu se přidají bolesti hlavy, po pár týdnech značná únava i bolest kloubů, dostává však s odstupem času zabrat i nervová soustava. Když se ale nemoc léčí antibiotiky ihned, nemusíte se potýkat s žádnými následky v budoucnu.

Matoucí je pak ale virová klíšťová encefalitida, která se projevuje podobně jako chřipka. A v tom je onen problém. Častokrát ji za ni zaměňujeme a nehlídáme si zdravotní stav po vyndání klíštěte. Proti encefalitidě se však lze chránit očkováním. Ačkoliv je ale dopad nemoci přímo děsivý, hrozí obrna svalů, nervů, postižení sluchu, nespavost, v krajním případě bohužel i smrt, proočkováno je jen zlomek populace. Jmenovitě u nás je to 33% a to je opravdu dost málo.

Využijte výhod zdravotních pojišťoven

Vážnost nemoci si zdravotní pojišťovny plně uvědomují, a proto na očkování poskytuje příspěvky. Informujte se u té své ještě dnes a zjistěte své možnosti! Aby byla vakcína účinná, je zapotřebí dodržet tři dávky s daným časovým rozestupem. Můžete však využít i zrychlený model:

Očkování můžete zahájit kdykoliv během roku, tak nečekejte, dokud vás klíště nakazí!

Přečtěte si poutavý příběh:

Autor: Žaneta Podlahová
Video se připravuje ...