Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Z nového trendu celebrit doslova mrazí! Kdo propadl otužování?

25. listopadu 2020 | 06:00

Představa, že každé ráno začínáte nový den ledovou sprchou nebo vanou, vám nahání husí kůži? Čím to je, že stále více lidí propadá trendu otužování a dobrovolně se do ledové sprchy, vany či vody noří také celebrity? Otužování má totiž obrovský vliv na zdraví i psychiku. Nevěříte? Zkuste jedno ráno zatnout zuby a uvidíte! 

Snad nikdy nebylo otužování tak trendy jako právě nyní. V zimě lidé skáčou do ledových rybníků či řek, na jaře svůj den začínají ledovou sprchou či vanou. Říkáte si, jak tohle mohou dělat dobrovolně? Otužování má totiž blahodárný vliv na zdraví, ale také na psychiku. Jakmile jednou překonáte prvotní šok, nebudete chtít svůj den začínat jinak. 

Trendu otužování propadly také známé celebrity. Jednou z nich je například televizní moderátorka Lucie Křížková. Ta zpočátku začínala s otužováním ve formě ledové sprchy, později přidala i koupání v řece. "Sprcha studenou vodou byla dříve za trest, teď je to můj denní rituál a už si to užívám, velmi mě to nabíjí," prozradila pro magazín Blesk zdraví. Není však jediná! Kouzlu otužování propadla také kuchařka a influencerka Kamila Rundusová, neboli Kamu. Ta dokonce absolvovala kurz pod vedením nizozemského guru Wim Hofa, který stojí právě za tím, že se otužování stalo tak populární. Se světoznámým "icemanem" se setkala také modelka Taťána Gregor Brzobohatá a otužování miluje také modelka Denisa Dvořáková.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

HAPPY, STRONG and HEALTHY...All together🌎 (ENGLISH in comments) Ahoj moji! Myslim, že teď potřebujete naší “crazy&happy” energii jako nikdy, a tak jsme se rozhodli pro častější živý vysílání v Češtině. Protože když v karanténě, tak společně!!!😁💙💪 Dneska jsme vylezli z izolace na procházku, venku nikde nikdo, úplnej zombieland!🧟‍♂️ Našli jsme ledový jezero a dali otužovačku LIVE🥶 Robík v živým vysílání hezky vysvětlil, jak správně dýchat (často nám píšete jak správně na to, ofiko videa jsou jen v AJ) Takže pokud vás zajímá, jak si sami doma zdarma a bezbolestně posílit imunitní systém dýchací technikou, ale i jak začít se studenou sprchou, mrkněte na to, je to uložený! Můj striptýz, Robíkův nahatej zadek a zmrzlá žížala jako bonus v rámci karantény😂 * A nezapomeňte, že nosení roušky a respektování opatření neznamená bejt ovce🐑😊 (My roušky nemáme, protože jsme tu sami a nemáme koho ohrozit) Já to vidím tak, že můžem společně lidstvo fungovat jako jeden celek a vzájemně se podporovat, ať už jsme kdekoliv. Neřešme ostatní, co a jak dělaj, jak dlouho to bude trvat, kolik kde umřelo lidí.... Prostě se nestarejme o věci, který nemůžem ovlivnit a soustřeďme se teď maximálně na sebe a svoje nejbližší. Využijme toho! Vzdělávejte se, učte se třeba anglicky, přečtěte knihu, koukejte na dokumenty... Vim, že to je celý na palici, ale pořád jsme zdraví, můžem dýchat čistý vzduch, pít pitnou vodu, cvičit, společně si vařit, jíst.... Mnozí na světě zdaleka nemají ani část z toho všeho! Tak hlavu vzhůru lásky, brzy bude po všem❤️🍀🌈 * ENGLISH IN COMMENTS

Příspěvek sdílený KAMU (@chefkamu),

Proč se otužovat?

Otužování je jedním z nejlevnějších a nejsnazších způsobů, jak předcházet nemocem. Díky němu posilujete imunitní systém, prokrvujete tělo, posilujete kardiovaskulární systém, snižujete vysoký krevní tlak a snažíte se snášet nepohodu. Wim Hofova metoda je známá po celém světě a těší se velké oblibě. Její kouzlo spočívá v kombinaci dýchacího cvičení s ledovým koupáním. Ledový muž, jak se Wimovi přezdívá, je držitelem šestadvaceti světových rekordů v ledovém koupání a v několika posledních letech způsobil malou revoluci v tom, jak dnešní medicína vnímá možnosti a hranice lidského těla. 

Metoda Wim Hofa: O co jde?

A kde se vlastně tento jednašedesátiletý Nizozemec vzal? V roce 1994 spáchala jeho manželka sebevraždu a Wim najednou zůstal se čtyřmi dětmi sám. Stále hledal nějaké smíření, praktikoval jógu a studoval různé filozofické směry. Již od dětství měl kladný vztah k chladu a otužování, a tak začal s ponořováním do zmrzlé vody. Poprvé jeho tělo bylo v šoku, snažil se však bolest prodýchat a právě díky tomu zjistil, že mu ledová voda přináší něco, co se mu nepovedlo meditací, cvičením ani četbou – klid. 

Začal proto celý proces každý den opakovat a postupem času sestavil metodu, která dnes mění životy lidí po celém světě. "Je to metoda, která nám zlepší funkci imunitního systému, biochemii, zlepší nám soustředěnost i vnitřní spokojenost. Síla této metody je v kombinaci tří hlavních faktorů: je to specifická dýchací technika, při které si hrajeme s poměrem oxidu uhličitého a kyslíku, pak následuje meditace, až se nakonec postupně vystavujeme ledovým podmínkám," říká její propagátorka Veronika Jelínková.

Jak začít?

Wimova dýchací technika je volně přístupná na YouTube. S následným otužováním to napoprvé však nepřehánějte. Začínejte postupně a pomalu a zjistěte, jak tělo na chlad reaguje. Můžete začít tím, že si budete například ruce a nohy namáčet v ledové vodě. Nebo třeba střídejte ledovou a teplou sprchu. Postupně přidávejte studenou, až pro vás nakonec sprchování v ledové vodě nebude žádný problém. Po osprchování se vždy osušte ručníkem a pohybem se zahřejte. Nikdy při otužování nenamáčejte hlavu. Tou totiž uniká nejvíce tepla a mohla by prochladnout důležitá centra mozku.

 

Autor: Aneta Valešová