Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

7 vašich otázek, 7 odpovědí odborníků: Tohle všechno byste měla vědět o hubnutí!

Co jste ještě nevěděla o hubnutí?
13. února 2021 | 06:00

Hubnutí je pravidelným evergreenem na začátku každého roku. Koho by to nenapadlo? S novým rokem chceme nové začátky, a ideálně i s lepším, lehčím a zdravějším tělem. Také jste si nastavila nový plán a začala hubnout? Možná vás často napadá, jestli všechno děláte správně...

Oslovily jsme sedm odborníků, a ti nám odpověděli na základní otázky ohledně shazování kil, které zajímají většinu z nás.

Lze zdravě zhubnout bez cvičení?

Odpovídá: Martina Drašarová, lektorka tance

Člověk, který bude jíst zdravě a dietně – čili sníží počet kalorií – sice zhubne na čísla na váze, ale jeho tělo bez cvičení bude ochablé a úbytek váhy nebude mít takový vizuální efekt. Zkrátka tělo nebude pevné. Jenže právě pevné tělo vypadá dobře. Navíc pohyb přináší nejen spalování, ale především dobrou náladu, lepší psychiku, vyšší sebevědomí… Tohle všechno je při procesu hubnutí nesmírně důležité. Posouvá vás to dál. Člověk, který bude jíst například fast food a bude pravidelně cvičit, nezhubne tak jako při dodržování zdravého jídelníčku. Zdravé hubnutí je běh na dlouhou trať. Chce to hlavně vůli a vytrvalost. Ale s pohybem, který vás baví, to jde mnohem snáz.

Proč mám jíst celozrnné pečivo?

Odpovídá: Marie Makovská, poradkyně na výživu a on-line editorka recepty.cz

Celozrnné pečivo je hodnotnější, přestože může obsahovat stejné množství kalorií jako to bílé. „Celé zrno“ s sebou nese mnohé vitaminy, minerální látky a další prvky, které bílé pečivo ztratilo při výrobě. Celozrnné pečivo zasytí na delší dobu a obsahuje vlákninu, která podporuje trávení. U menších dětí je ale denní potřeba vlákniny nižší, proto by celozrnné pečivo měly jíst jen výjimečně. Při výběru mějte na paměti, že pravé pečivo z celých zrn nese označení „celozrnné“ (tedy ne vícezrnné a podobně).

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Blanka Kubíčková
Video se připravuje ...