Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

10 rad, díky kterým budete mít postavu snů. Pozor, tyto jsou opravdu prověřené a fungují!

...
16. července 2020 | 06:00

Hledáte tipy, které opravdu fungují? Tady jsou! Zapomeňte na nesmysly a pověry, které se okolo hubnutí tradují, a zaměřte se na prověřené taktiky, které vám pomohou zbavit se kil navíc – navždy. Vyzkoušené, otestované a schválené odborníky.

Trápí vás nějaké to kilo navíc, a ať děláte, co děláte, stále se nepříjemných faldíků nemůžete zbavit? Hubnutí je někdy běh na dlouhou trať a vyžaduje mnoho úsilí a odhodlání. Máme pro vás několik tipů, díky kterým bude vaše cesta za vysněnou postavou snazší. A co je na nich nejlepší? Opravdu fungují!

1. Jezte z malých talířků

Chcete zjistit, o kolik se zvětšily běžné porce jídla za posledních 50 let? Podívejte se na svatební fotku sváteční tabule svých (pra)rodičů, doporučuje Clare Collins, profesorka výživy a dietetiky z University of Newcastle v Austrálii. „Možná vás při pohledu na miniaturní porce na fotkách napadne, že jde o předkrm nebo odpolední snack, ale ne – opravdu jde o skutečné porce tehdejší doby,“ říká. Studie Deakin University z roku 2016 zjistila, že lidé, kterým byly dány velké talíře, snědli o 44 % víc než ti, kterým byla stejná porce naservírována na talíře poloviční velikosti. Takže – zkuste zmenšit velikost talířů, abyste snížili velikost porcí.

2. Založte si snídaňovou partu

Někteří odborníci doporučují mít většinu denního příjmu jídla v první polovině dne, zatímco jiní radí dopoledne hladovět (určitě jste už slyšeli o intermittent fasting, neboli přerušovaném hladovění 16 : 8). V zásadě se však většina odborné veřejnosti přiklání k první verzi. Tedy snídat. A vydatně. „Z dlouhodobého hlediska je pravidelná strava, včetně snídaně, velmi užitečnou strategií pro hubnutí,“ říká Clare Collins. Poukazuje na Národní registr pro kontrolu hmotnosti v USA a jeho dlouhodobou studii lidí, kteří zhubli v průměru o  30 kilogramů a váhu si následně udržovali déle než pět let. „Jíst snídani je jedna z věcí, které tito dlouhodobě štíhlí lidé dělají stejně,“ vysvětluje. Zaměřte se ráno na bílkoviny. Na talíři by neměla chybět vajíčka, dále sýr, jogurt nebo rostlinné zdroje proteinů doplněné zdroji polysacharidů. Takto vyvážená snídaně vám pomůže udržet mlsný jazýček na uzdě po celý den. To ale neznamená, že byste se měli do snídaně nutit. Pokud ráno nemáte chuť k jídlu nebo je vám špatně od žaludku, odložte snídani na brzké dopoledne. Ostatně i u nás se již rozmáhá trend snídaňových jednání manažerů nebo organizace firemních mítinků s dobrou snídaní. Jen tak dál!

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Pavla Maříková
Video se připravuje ...