Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Banánové slupky nevyhazujte! Zbaví vás bolesti, zmírní otoky a umí toho mnohem víc

  • 19. listopadu 2021 | 06:00

    Banán je ovoce, které milují tisíce lidí. Jeho výživná hodnota je vysoká, obsahuje hodně vitaminu B, draslík, hořčík a hromadu dalších živin. Proto může být pro spoustu lidí překvapení, že pro naše zdraví lze využít i jeho slupku. V čem všem nám můžou slupky pomoct?

  • Čaj ze slupek na nespavost i úzkost

    Autor: iStock

     

    Dejte slupky do dvou šálků vody a vařte aspoň deset minut. Pak čaj vylouhujte a během dne popíjejte. Podle odborníků prý tenhle slupkový čaj pomáhá řešit deprese, úzkost, zlepšuje imunitu a zrychluje metabolismus i trávení. Účinky potvrzuje i studie havajské univerzity.

     

  • Slupky jako jídlo

    Autor: iStock

     

    Ano, banánové slupky prý můžeme i jíst. Podobně jako slupka od jablka obsahuje i ta banánová spoustu živin, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Studie prokázaly, že banánové slupky mají více rozpustné i nerozpustné vlákniny než samotný plod banánu. Díky vláknině můžete snížit hladinu cholesterolu, a tím předcházet kardiovaskulárním onemocněním. Studie University of Taiwan také prokázaly, že lidé, kteří konzumují třikrát denně banánové slupky, mají vyšší hladinu serotoninu v mozku. Takže budete mít lepší náladu...

  • Slupky jako sluneční ochrana

    Autor: iStock

     

    Nedávné studie potvrdily, že alkalické látky obsažené ve slupce mají vysoce funkční UV ochranné vlastnosti. Pokud je použijete ve formě pasty na obličej, dojde k obnovení buněk, zmírnění pigmentace způsobené poškozením sluncem. Lutein obsažený ve slupkách totiž kontroluje sekreci melaninu.

     

  • Slupky na kruhy pod očima

    Autor: iStock

     

    Peeling z banánových slupek je skvělý způsob, jak se zbavit tmavých kruhů pod očima. Seškrabejte bílé vlákno ze slupky a smíchejte s aloe vera – gelem. Pak aplikujte tuhle pastu pod oči a nechte působit po dobu nejméně třicet minut. Zmírníte tím zánět a dojde k vyrovnání tónů pleti.

  • Slupky na štípance od hmyzu

    Autor: iStock

     

    Štípnutí od jakéhokoli hmyzu může velmi svědit a bolet. Protože banánové slupky obsahují protizánětlivé látky, můžete je použít k léčbě vyrážek a štípanců. Jemně potřete bílou částí slupky postižená místa a nechte chvíli působit. Snížíte tím otok a zmírní se bolest i svědění.

     

  • Slupky na pupínky

    Autor: iStock

     

    Máte hodně pupínků nebo akné? Můžete na ně použít zralou banánovou slupku a přikládat ji na tvář po dobu půl hodiny. Pokožka se zklidní, enzymy ve slupce odstraní toxiny a poskytnou pokožce hydrataci.

  • Slupky na bolest

    Autor: iStock

     

    Bylo prokázáno, že konzumace banánových slupek redukuje bolest, zejména po fyzické aktivitě. Metabolity, které se ve slupkách nacházejí, zvyšují zásobení krve v těle a mají prý podobný účinek jako ibuprofen nebo aspirin.

     

  • Slupky na hemoroidy

     

    Autor: iStock

    Jeden banán denně i se slupkou na lačný žaludek podporuje trávení a zamezuje zácpě. Vysoký obsah vlákniny pomáhá při léčbě hemoroidů, protože funguje jako „kartáč“ na střeva. Rozpustná i nerozpustná vláknina mají schopnost zadržovat vodu. Nasáknou ji, zvětší objem a změkčí stolici, takže se snadněji vylučuje. Méně pak dráždí hemoroidy (v podstatě křečové žíly na konečníku). 

     

  • Slupky na lupénku

    Autor: iStock

     

    Lupénka je neinfekční kožní onemocnění, kdy se na kůži tvoří zánětlivá ložiska a kůže se obnovuje mnohem rychleji než u zdravých lidí. Postihuje nejen kůži, ale i nehty nebo klouby. Projevuje se šupinatou a loupající se kůží, je v ohraničených červených ložiscích. Podle některých studií mohou banánové slupky zmírňovat příznaky díky protizánětlivým vlastnostem.

     

     

     

     

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...