Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Játra ohrožují sex, léky na bolest hlavy i doplňky stravy. Jak si je můžete chránit?

  • 28. srpna 2018 | 06:00

    Játra jsou velmi důležitým orgánem. Játra toho pro nás dělají opravdu hodně. Mají na starost zpracovávání živin, detoxikaci, tvorbu hormonů nebo vylučování žluče.

  • Pijte kávu

    játra
    Autor: istockphoto.com

    Lidé, kteří pijí kávu, mají menší pravděpodobnost onemocnění jater. U některých lidí káva může dokonce zpomalit průběh onemocnění. Funguje káva překapávaná, instantní i espresso. Přestože je káva velmi prospěšná, rozhodně nenahradí správnou a vyváženou stravu a zdravý životní styl.

  • Nepřehánějte to s paracetamolem

    játra
    Autor: istockphoto.com
    Více než 4000 mg léků denně na bolesti, chřipku a nachlazení může u dospělého člověka poškodit játra – rizikový je zejména paracetamol. Pokud vás často bolí hlava nebo jste zrovna nemocní, nikdy si neberte víc pilulek, než je doporučeno v příbalovém letáku.

  • Praktikujte bezpečný sex

    játra
    Autor: istockphoto.com
    Ochránit sebe i svého partnera před nemocemi, které se mohou kvůli sexu šířit, je důležité, obzvlášť když některé z nich by mohly poškodit vaše játra. Třeba jako žloutenka typu C, ta játra infikuje přímo a časem jim může opravdu ublížit. Mnoho lidí si nějakého problému všimne, až když dojde k větší škodě.

  • Léky berte dle pokynů

    játra
    Autor: istockphoto.com
    Játra mohou poškodit i jiné léky, obzvlášť ty, u kterých dostanete přesné pokyny, jak je užívat. Dopad užívání některých léků je totiž ovlivněn vašimi geny i stravou. Dodržujte proto pokyny lékaře a také s ním komunikujte, pokud budete na sobě po nových lécích cítit nějaké změny, jako třeba únavu nebo malátnost.

  • Doplňky stravy jsou nebezpečné

    játra
    Autor: istockphoto.com
    Doplňky stravy způsobují až čtvrtinu všech poškození jater. Bylinky, jako jsou brutnák lékařský, kostival nebo podběl lékařský, obsahují alkaloidy, které narušují drobné krevní cévy uvnitř jater. Další bylinky jako Atractylis gummifera, čajovník čínský, ožanka, vlaštovičník nebo polej obecná také mohou poškodit játra.

  • Pijte jen příležitostně

    játra
    Autor: istockphoto.com
    Když pijete, vaše játra přestávají dělat jiné činnosti a soustředí se pouze na odbourávání alkoholu. Pokud to s pitím přeháníte, může to játrům ublížit. Hrozbou je ztučnění jater, neboli steatóza, kdy je narušen metabolismus tuků. Ty se pak ukládají do jater. 

  • Jezte barevné potraviny

    játra
    Autor: istockphoto.com
    Barevnými potravinami máme na mysli ovoce a zeleninu. Díky nim získáte potřebné živiny i vlákninu. Vyhněte se sacharidům, které najdete v koblihách nebo v bílém pečivu, a nahraďte je celozrnnými výrobky. Játrům prospěje i trocha masa a mléka. Dobré je zahrnout do jídelníčku i ryby, ořechy a rostlinné oleje.

  • Udržujte si váhu

    játra
    Autor: istockphoto.com
    Cvičení i vyvážená strava jsou nejlepší cestou k udržení váhy. Udržujte index své tělesné hmotnosti (BMI) mezi 18 a 25. Dnes existují různé on-line nástroje, které vám pomohou toto vaše číslo zjistit. Pokud máte s váhou problémy, najděte si výživového poradce.

  • Myjte si ruce

    játra
    Autor: istockphoto.com
    Je to jednoduchý způsob, jak odstranit bakterie, které by mohly játra poškodit. Ruce si myjte zejména před přípravou jídla a potom, co odejdete z toalety. Může se stát, že si ruce neumyjete, a budete tak roznášet žloutenku typu B.

  • Pravidelně cvičte

    játra
    Autor: istockphoto.com
    Pravidelný pohyb vám pomůže redukovat váhu a má i příznivý vliv na játra. Zlepšuje totiž inzulinové působení a spalování triacylglycerolu, což je druh tuku v krvi.

  • Vyhýbejte se toxinům

    játra
    Autor: istockphoto.com
    Toxiny mohou být v čisticích prostředcích, ve sprejích proti hmyzu a v jiných přípravcích pro domácnost. Pokud tyto přípravky vdechnete, mohou být ohrožena vaše játra. V lepším případě používejte nejen roušku a brýle, ale i rukavice na svou ochranu. 

  • Kontrolujte stav jater

    játra
    Autor: istockphoto.com
    Na kontrolu jater choďte pravidelně, pokud pijete větší množství alkoholu nebo pokud máte nepříznivou rodinnou anamnézu. První příznaky onemocnění se totiž objevují až tehdy, kdy je na léčbu skoro pozdě. Podrobit testu byste se měli, když máte větší pravděpodobnost vzniku hepatitidy C, ohroženi jsou zejména ti, kteří někdy brali drogy, jsou na dialýze, mají HIV, mají tetování nebo jim byla provedena krevní transfuze před rokem 1992.

  • Nechte se očkovat

    játra
    Autor: istockphoto.com
    Očkovat se můžete proti hepatitidě A a B, nikoliv však proti typu C. Děti jsou dnes běžně očkovány, ale mnoho dospělých očkováno není. Očkovat se nechte zejména tehdy, pokud máte oslabený imunitní systém, máte játra poškozená nebo pokud hodně cestujete. Poradit se můžete se svým lékařem.

Autor: Markéta Luštincová
Klíčová slova:  zdraví, zdraví a nemoci, játra, prevence, orgány
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...