Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sonya Danita (28): Jedna tečka v obličeji jí změnila celý život

25. listopadu 2021 | 05:00

Nevinná tečka v obličeji změnila Sonye Danitě z Kuala Lumpuru celý život. V osmi letech onemocněla vzácnou nemocí vitiligo. Vše začalo jedním malým flíčkem v obličeji a pomalu se onemocnění rozšířilo po celém těle.

V dětství se na ni lidé divně dívali, až jí to bylo nepříjemné, ale nyní se už za své tělo nestydí. Stala se z ní vyhledávaná modelka. Možná jí odvahu dodala Winnie Harlow, jamajsko-kanadská modelka, která stejně jako Sonya trpí nemocí vitiligo. Winnie se v roce 2014 účastnila soutěže Amerika hledá topmodelku a to ji proslavilo po celém světě.

Sonya Danita tolik známá zatím není, ale rozhodně má dobře našlápnuto. A co je ještě důležitější? Tím, že se za své tělo nestydí, dodává kuráž a sebevědomí i dalším lidem okolo sebe.

Video se připravuje ...
Nejznámější výherkyně České Miss • VIDEO: Videohub

Co je to vitiligo?

Vitiligo je neinfekční kožní porucha, při níž dochází ke ztrátě melanocytů – buněk tvořících kožní pigment (melanin). U nemocného se projevuje světlými skvrnami nepravidelných tvarů na kůži, nejčastěji okolo prstů, úst, očí, genitálu, kloubů, třísel a obličeje. Z postižených míst mohou vyrůstat chloupky též se ztrátou pigmentu.

Touto poruchou trpí 0,38 až 4 % populace, tedy v Česku 38 až 400 tisíc osob, jedná se tedy o poměrně rozšířený problém. Jenom ve Spojených státech amerických je postiženo tímto onemocněním zhruba 2 až 5 milionů lidí, na celém světě je to pak 40 až 50 milionů. U většiny nemocných se poprvé projeví ve věku 20 až 30 let. Dodnes není tato nemoc léčitelná. U části nemocných již současná medicína dokáže vytvořená ložiska částečně repigmentovat. Nelze ale zaručit, že po zbytek života nevzniknou nová. Tato porucha je zřejmě geneticky podmíněná, nemusí však být dědičná.

Výrazná patrnost poruchy na kůži u vitiliga může mít devastující dopady na lidskou psychiku, uplatnění v zaměstnání i ve společnosti.

Slavné osobnosti trpící nemocí vitiligo

Toto onemocnění se nevyhýbá ani slavným osobnostem. Mezi české celebrity, které trpí onemocněním vitiligo, se řadí např. Jiří Krampol, Bolek Polívka, Lenka Krobotová, Ivan Král či Robert Záruba. Ze zahraničních hvězd byli nejznámějšími postiženými Michael Jackson, jeho syn Prince Michael nebo také komik Steve Martin.

Autor: Martina Miláčková