Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Očkovat, či neočkovat? Kdo by se měl vakcinaci raději vyhnout a proč?

  • Očkování není vždy dobré.
    24. července 2018 | 06:00

    Vakcíny pomáhají předejít mnoha onemocněním. Nemusí být však vhodné pro každého. Různé očkovací látky mohou mít na každého jedince jiný vliv. Pozor by si měli dát zejména ti, kteří mají oslabenou imunitu nebo prodělali alergickou reakci na určitou vakcínu. Svou roli hraje i věk a celkový zdravotní stav.

  • Chřipka

    očkování
    Autor: istockphoto.com

    Proti chřipce byste se neměli dát očkovat, pokud jste i jen lehce nachlazení a pokud jste již v minulosti prodělali alergickou reakci na vakcínu. Vakcinaci je potřeba konzultovat s lékařem u těchto osob:

    - dítě do 2 let

    - dítě s astmatem

    - děti a dospívající, kteří jsou dlouhodobě léčeni aspirinem

    - těhotné ženy

    - lidé s chronickými nemocemi, jako jsou nemoci srdce a jater

    - lidé se svalovými a nervovými nemocemi, které způsobují problémy s dýcháním

    - lidé s oslabeným imunitním systémem nebo ti žijící v prostředí, kde je jejich imunitní systém často ohrožen.

    Pozor si ale dejte, i když máte alergii na vejce. Pokud po jejich konzumaci máte dýchací potíže a otoky, poraďte se se svým lékařem, vakcína by se měla upravit.

  • Žloutenka typu A

    očkování
    Autor: istockphoto.com

    Hepatitida typu A je virus, který způsobuje onemocnění jater. Nakazit se můžete zejména prostřednictvím výkalů, které kontaminovaly vodu nebo potraviny, nebo  blízkým kontaktem s postiženým. Význam tohoto očkování by si měli uvědomit zejména ti, kteří cestují do rizikových oblastí, jako jsou Střední a Jižní Amerika, Afrika, východní Evropa a část Asie. Jsou však lidé, kteří by se této vakcíně měli spíše vyhnout. Ti, kteří v minulosti prodělali po vakcinaci závažnou reakci, nebo ti, kteří mají alergii na některou složku vakcíny HepA – jako třeba na hliník nebo neomycin. S očkováním se doporučuje počkat lidem, kteří jsou nemocní, ale i těhotným ženám, přestože ohrožení plodu je malé.

  • Žloutenka typu B

    očkování
    Autor: istockphoto.com

    Hepatitida typu B je další virus, který způsobuje onemocnění jater. Šíří se infikovanou krví a tělními tekutinami. Doporučuje se rutinní očkování, ne však pro všechny. Opět by se očkování měli vyhnout ti, kteří měli vážnou reakci při posledním očkování, mají závažné alergie na některou látku ve vakcíně, a ti, kteří jsou v té době nemocní.

  • Lidský papilomavirus

    očkování
    Autor: istockphoto.com

    Lidský papilomavirus, neboli HPV infekce, většinou zmizí bez nutnosti léčby. HPV vakcína však pomáhá předcházet rakovině děložního čípku u žen. U nich je podávána předtím, než se stanou sexuálně aktivními. Vakcína může zabránit i vulvální, vaginální a anální rakovině. Dále také působí proti rakovině penisu a hrdla. Vyhnout by se vakcíně však měli lidé, kteří měli na vakcínu alergickou reakci, kteří jsou nemocní, a také těhotné ženy.

  • Tdap

    očkování
    Autor: istockphoto.com

    Tdap vakcína chrání proti tetanu, záškrtu a černému kašli. Doporučována je rutinní vakcinace, ale někteří lidé by ji dostat neměli:

    - lidé, kteří měli závažnou alergickou reakci na předchozí dávky

    - lidé, kteří měli kóma nebo záchvaty do sedmi dnů po podání vakcín

    - lidé, kteří jsou v současné době nemocní.

    S lékařem se poraďte, pokud máte epilepsii, Guillainův–Barrého syndrom nebo trpíte silnými bolestmi a otoky po předchozím očkování.

  • Pásový opar

    očkování
    Autor: istockphoto.com

    Pásový opar je bolestivé kožní onemocnění způsobené herpetickým virem. Postihuje častěji osoby nad 50 let a ty, kteří mají oslabený imunitní systém. Lidem nad 50 let je doporučována dvojitá dávka na ochranu. Očkování se ale vyhněte, pokud:

    - máte alergii na kteroukoli látku ve vakcíně

    - máte oslabený imunitní systém

    - jste nemocní a máte horečku vyšší než 38 °C

    - jste těhotná nebo máte v plánu otěhotnět během následujícího měsíce.

  • Meningokok

    očkování
    Autor: istockphoto.com

    Bakteriální onemocnění meningokokem nejčastěji ovlivňuje kojence, dospívající a mladé dospělé, potom jedince bez sleziny, ty, kteří mají slabou imunitu, a vysokoškoláky žijící na kolejích. Děti se srpkovitou anémií a s poškozenou slezinou by tuto vakcínu měly dostat v jinou dobu než další vakcíny. Úplně vyhnout by se jí měli lidé se závažným onemocněním nebo ti s alergií na některou její složku.

Autor: Markéta Tošnarová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...