Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Škodí psí sliny, nebo léčí? Co byste měli vědět dřív, než se necháte olíznout

29. července 2018 | 06:00

Pohlazení psa snižuje krevní tlak a pobyt v jeho přítomnosti zlepšuje náladu. Jen málokterý majitel svého psa nikdy nepolíbí nebo se od něj nenechá olíznout. Je to ale bezpečné? Měli bychom si na to dávat pozor? Jaké nemoci se mohou na člověka z psích slin dostat?

 

Existují výzkumy, které naznačují, že psí sliny skutečně napomáhají hojení ran. Obsahují totiž dezinfekční látky, které působí preventivně proti zánětům. Odborníci ale doporučují, abychom se od svého psa olizovat nenechali.

Psi totiž olizují všechno možné a očichávají odpadky či psí výkaly. Do tlamy se jim tedy dostane spousta nebezpečných organismů, které mohou být pro člověka škodlivé. Na druhou stranu jiní odborníci tvrdí, že většina infekcí se k člověku dostane spíše kvůli kousnutí nebo škrábnutí, nikoli olizováním.

I tak ale z bakterií, které se v psích slinách objevují, to můžou být například salmonela, E. coli nebo campylobakterie. Všechny tři pak mohou způsobit nepříjemné průjmy, zvracení, dehydrataci, nebo dokonce zánět žaludku. Přenašečem bakterie E.coli může být přitom i pes bez jakýchkoli projevů! Studie publikovaná v časopise American Journal of Veterinary například zjistila, že lidé získají až 75 procent této bakterie právě od zvířat. I proto bychom neměli svému psu dovolit, aby nás olizoval – i když je sebečistější.

Přenést na vás může i různá kožní plísňová onemocnění a velmi často stačí jen to, že se psa dotknete. Může přenést škrkavky nebo mnohem nebezpečnější larvální toxokarózu, což je parazit, který vytváří cysty v mozku a očích. Tenhle parazit je nejnebezpečnější pro malé děti a osoby, které mají sníženou imunitu. V tomto případě je nutná prevence, a tou je pravidelné odčervování. V případě parazitů a virů je pak nezbytná hygiena rukou po každém kontaktu se psem.

Je zřejmě nemožné chtít po majiteli psa, aby se nikdy nenechal od svého mazlíčka olíznout. Psí láska je prostě víc než strach z onemocnění. Nicméně lékaři doporučují dodržovat určitá pravidla. Po kontaktu se psem si umyjte pořádně ruce, svého psa byste měli nechat pravidelně očkovat a odčervovat a vhodné je kupovat antibakteriální šampon pro psy. Pravidelně čistěte misky na jídlo a vodu a čas od času doma udělejte generální úklid s dezinfekcí. No a pokud to jen trochu jde, nedovolte psům, aby vám olizovali obličej.

 

Autor: aši
Video se připravuje ...