Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jak poznáte, že vaše tělo potřebuje pomoct? Nepodceňujte tyto signály!

26. července 2018 | 06:00

Svá těla dokážeme občas zanedbávat a nevšímáme si toho, jaké signály nám vysílají. Přitom si tak můžeme přivodit vážné zdravotní potíže. Abyste se vyhnula velkým problémům, pozorně sledujte různé příznaky. Které to nejčastěji jsou?


První na seznamu je akutní únava. Řekněme si to na rovinu – kdo z nás nemá právě teď sepsaný dlouhý seznam toho, co musí neodkladně udělat? Mějte ale neustále na paměti, že trvalé přetěžování vede k trvalé únavě. Jakmile ztráta energie a vyčerpání nemizí ani po čtrnácti dnech, kdy jste si našla čas i na odpočinek, měla byste navštívit lékaře. Může vás mimo jiné trápit chudokrevnost. Přetrvávající únava, která nemizí ani po důkladném odpočinku, však může být i první temnou vlaštovkou deprese nebo srdečního, či dokonce nádorového onemocnění.

Krvácení z konečníku

Slabé krvácení z konečníku se často svádí na hemoroidy. I když žena ví, že hemoroidy má, stejně by se měla zajímat o příčinu krvácení. Tyto příznaky se také dávají do spojitosti s rakovinou tlustého střeva či konečníku, jejíž výskyt je v naší republice alarmující. Kolorektální karcinom je úspěšně léčitelný pouze v případech, je-li podchycen včas. Test na skryté krvácení, který dostanete buď u praktického lékaře a u některých gynekologů, nebo v lékárně, je jen začátek. Jistotu vám přinese až kolonoskopie.

Bolest břicha, zácpa nebo průjem

Bolesti břicha či změna vyměšovacího rituálu mohou signalizovat, že se děje něco nedobrého. Akutní intenzivní bolestí se hlásí například zánět pobřišnice. Je velmi nebezpečný, stejně jako zánět slinivky břišní. Silné bolesti břicha mohou signalizovat zánět žlučníku, vřed na dvanácterníku nebo břišní kýlu, zatímco v nižší části břicha často ohlašují zánět slepého střeva či zánět vaječníků, zánět dělohy nebo močového měchýře. Akutní prudká bolest vás samozřejmě donutí k návštěvě pohotovosti, někdy jsou ale potíže jen mírné. Čím déle však trvají, tím horší problém může být. Žádnou výjimkou bohužel není ani počínající rakovina tlustého střeva či vaječníků.

Bolest na hrudi

Onemocnění srdce jsou nejčastější příčinou úmrtí. Po přechodu, kdy už vás hormony tolik nechrání, se zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob včetně infarktu. Příznaky, jež ukazují na poruchu srdeční funkce, se však u ženy někdy projevují s nižší intenzitou než u muže. Pokud máte delší dobu pocit bolesti na hrudi, objednejte se k praktickému lékaři – či raději přímo ke kardiologovi.

Další signály, které je důležité nepřehlížet, najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Markéta Ostřížková
Video se připravuje ...