Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Trápí vás migrény? Tyhle vitaminy a potravinové doplňky přinášejí úlevu

Migréna je jiná než běžná bolest hlavy
6. dubna 2018 | 06:00

Bolesti hlavy nejsou nic příjemného. Pokud se k nim přidají ještě nevolnost nebo zvracení, často nás to pak omezuje v běžném fungování. Proč nás trápí? A můžeme si s migrénami poradit sami, nebo je potřeba navštívit lékaře?

Za migrénu někdy zaměňujeme jakoukoli bolest hlavy. Jde ale o samostatné chronické onemocnění, které se projevuje opakovanými záchvaty úporné bolesti doprovázenými dalšími potížemi, jako jsou žaludeční nevolnost, nauzea (nucení na zvracení), zvracení, zvýšená citlivost na pachy nebo světloplachost. Trápí častěji ženy a vyskytuje se ve všech věkových skupinách. Nejčastěji ji lékaři pozorují u lidí mezi 30. a 40. rokem života.

Kde hledat příčiny?

Každý, kdo zažil několik ataků migrény, si časem většinou dokáže sám vysledovat, které faktory byly pravděpodobnými spouštěči záchvatu bolesti hlavyVšechny příčiny nebyly dosud objasněny, podle některých vědeckých výzkumů může být jednou z nich vrozená zvláštní citlivost na náhlé změny v centrálním nervovém systému.

Významnou roli při vzniku migrény tak hrají určité tělu vlastní látky  jako například hormon serotonin. Na náchylnosti vůči atakům migrény se podílejí také hormonální změny během menstruačního cyklu ženy, v menopauze nebo u mužů v andropauze či dlouhodobé užívání některých léků.

Spouštěcí faktory mohou být jak vnitřní – vycházející z nastavení lidského organismu – tak také vnější, které přicházejí z okolí. Mezi ty patří zejména změny počasí, dlouhodobý stres, chronický nedostatek spánku a odpočinku, čtení s nevhodnými brýlemi nebo bez nich (i když jsou potřeba), extrémní fyzická zátěž nebo přepracování, také ale například přísná odtučňovací dieta nebo nevhodný detoxikační program spojený s hladověním, nadměrná konzumace alkoholu nebo celodenní pohyb v hlučném prostředí.

Jak vyléčit migrénu?

Dá se migréna léčit? Samozřejmě ve stadiu těžkého akutního záchvatu to je možné medikamentózně s použitím léků, které tlumí bolest hlavy a další doprovodné příznaky (běžná analgetika, paracetamol, antirevmatika). Účinná je ale v mnoha případech léčba preventivní a zcela bez využití léků, a to maximální snahou o odstranění faktorů, které ataku nemoci vyvolávají. Je dobré, když si migrenik vede deníček, aby po určité době dokázal odhadnout a rozpoznat, co patří mezi hlavní spouštěče ataky, a nadále se takovým faktorům, situacím nebo případně potravinám vyhýbal.

Do určité míry dokáže pomoci také pravidelné užívání vitaminových doplňků: vhodné jsou pupalkový olej, hořčík a vápník, koenzym Q10, vitaminy skupiny B, lecitin a omega-3 mastné kyseliny. A samozřejmě také je třeba dbát na to, aby se dostatek těchto látek objevoval v každodenní stravě.

Další způsoby, jak vyléčit migrénu, najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Simona Procházková
Video se připravuje ...