Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Největší mýty o kocovině: Tyhle rady vás před ní rozhodně nezachrání

31. prosince 2017 | 06:00

Večery s alkoholem bývají zábavné, ale rána s kocovinou jsou spíš k pláči. To by ale nebyl pořádný silvestr, kdybyste se ráno neprobudili s žaludkem na vodě a pocitem, že vám hlavou proletěl střep. Existuje mnoho rad, které slibují, že nepříjemnou kocovinu zmírní. Ne všechny jsou ale úplně tak pravdivé. 

Možná si myslíte, že kocovina není nic hrozného. Zkrátka vám jen nesedlo množství alkoholu. Opak je ale pravdou. Kocovina je reakcí na chemický cirkus, který se vám zrovna odehrává v těle. Nadměrné pití ohrožuje centrální nervový systém a škodlivé látky, které se dostanou do mozku, pak způsobují bolesti hlavy a nevolnost. Navíc dehydratují celý organismus a to je důvod, proč máte ráno po večírku tak velkou žízeň. 

Víno je menší zlo

Není to tak úplně pravda. Červené víno obsahuje látky třísloviny, které patří mezi známé spouštěče migrény. Pokud patříte mezi milovníky vína, vyberte si raději to bílé. Při kvašení červeného vína jsou součástí také slupky a semínka, kvůli kterým vzniká toxičtější typ alkoholu – metanol. Tělo musí nejdříve odbourat etanol a k metanolu se dostává až později. Proto kocovina z červeného vína trvá o několik hodin déle. Pokud se chcete vyhnout rannímu bolehlavu, dejte si pivo nebo čirý alkohol, jako jsou vodka nebo gin. 

Na pořadí záleží 

Pokud máte pocit, že když začnete pivem a později přidáte panáky, vyhnete se ranním nepříjemnostem, jste na velkém omylu. Na pořadí vypitého alkoholu vůbec nezáleží. Jde o jeho množství. Pokud si tedy nejste jistí, jestli si dát panáka něčeho tvrdšího před pivem, nebo po něm, můžeme vás ujistit, že je to úplně jedno. Tak či tak do těla dostanete větší množství alkoholu, a tak jsou ranní nevolnosti zaručeny. 

Před spaním se musíte najíst 

Omyl číslo tři. Jakékoliv jídlo, které si dáte v opilosti, vás zkrátka nespasí. Aby měly potraviny nějaký vliv na ranní kocovinu, museli byste si je dát ještě před večírkem. Předem vás ale varujeme, že zeleninový salát nebude stačit. Alkohol se nejlépe spaluje v kombinaci s tuky. Jestli tedy chcete alespoň trošku zmírnit ranní nevolnost, dejte si například steak, pizzu nebo kvalitní hamburger. Na jídlo před spaním se raději vykašlete. Jediný trik, který funguje, je sklenice vody. 

Ibalgin a spát!

Prášky proti bolesti, neboli analgetika, mají určitou dobu, po kterou působí. Většinou to bývá kolem čtyř hodin. Pokud si tedy dáte jeden před spaním, bude působit pouze na dobu, kdy budete spát. Až se ráno probudíte, bude vám stejně, jako byste si žádný prášek nevzali. Pokud nějaká analgetika nutně potřebujete, tak si je dejte ráno po probuzení. Ani to ale není moc dobrý nápad, protože spolu s chemií z alkoholu vznikne nepříjemná směs pro vaše ledviny. Dejte si raději vodu s citronem a pořádně se z toho vyspěte. 

Ranní vyprošťovák

Tak na to raději hned zapomeňte. Je pravda, že mnoho lidí, převážně muži, si po večírku dopřeje například jedno pivo "na spravení". Jedním z důvodů, proč je nám ráno tak zle, je to, že se naše tělo zbavuje škodlivých látek. Když tělu ale dopřejete další nálož alkoholu, zvýší se jeho hladina v krvi a tělo s tím už přestane bojovat. Pokud si tedy myslíte, že tímto způsobem kocovinu odeženete, můžeme vám zaručit, že na vás přijde později. 



Autor: Aneta Pařízková
Video se připravuje ...