Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zubní kaz má téměř polovina pětiletých dětí v Česku. Jak jste na tom vy a vaše rodina?

17. října 2014 | 16:17
Prezentace klienta |

Zubní kaz je onemocnění jako každé jiné. Přesto jej rodiče u svých dětí velmi často přehlížejí.   Na vině je nedostatečná informovanost i chybějící preventivní prohlídky. Správná technika čištění zubů, důsledná pravidelnost a preventivní prohlídky přitom mohou děti uchránit před mnoha komplikacemi. Většina z nich by totiž například zubní kaz vůbec nemusela poznat. Dokazují to i zkušenosti z Dánska, Švýcarska nebo Nizozemí, které patří k premiantům na poli prevence zubního kazu u dětí – zcela zdravé zuby tam má až  75 procent pětiletých dětí. 

S batoletem k zubaři

Přestože stomatologická péče je u nás na vysoké úrovni, spoléhat na ni se nevyplatí. Návštěva zubního lékaře s již existujícím problémem  je totiž hašení požáru, ke kterému při správné prevenci vůbec nemuselo dojít. U dětí navíc platí, že by měly svoji první zkušenost s prohlídkou u zubního lékaře absolvovat v době, kdy není nutné provádět žádný zákrok. Vybudují si tak k lékaři pocit důvěry a nespojí si zubní ordinaci s nepříjemným zážitkem, takže následně budou na kontroly chodit rády a beze strachu. Ideální chvíle pro první návštěvu zubního lékaře nastává kolem prvních narozenin. 

Zubní kaz není banalita

Ačkoliv máme obvykle tendenci zubní kaz považovat za banální záležitost, se kterou se tu a tam potýká každý, není dobré jeho tvorbu podceňovat. Může vést k velmi vážným onemocněním, rozvinutím infekce do okolí zubu, čelisti nebo mozkových obalů a mimo to i k problémům s výslovností. Riziko vzniku kazu výrazně snížíme účinnou prevencí, jejímž základem je čištění zubů minimálně dvakrát denně alespoň po dobu dvou minut. Kromě správné techniky čištění je důležité vybrat si kvalitní zubní kartáček vhodné tvrdosti, abychom neobnažovali zubní krčky a nezvyšovali citlivost zubů. Důležité je také vyhýbat se potravinám se zvýšeným obsahem cukru. Cukry se v ústech mění na cukerné kyseliny, které následně napadají zubní sklovinu a zvyšují riziko zubního kazu. Proto se doporučuje čištění zubů s fluoridovou pastou, která zuby chrání a posiluje. Účinná prevence se také neobejde bez dvou prohlídek u zubaře ročně. 

Otestujte se!

Riziko vzniku zubního kazu ovlivňuje mnoho faktorů. Které z nich jsou pro vás rizikové a jak moc vám aktuálně hrozí riziko vzniku zubního kazu, si můžete otestovat zodpovězením několika málo otázek, které najdete zde: http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4909