Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Tajemství odhaleno: Co se děje v mozku během orgasmu?

  • 5. srpna 2017 | 06:00

    Sex je jedním z nejpříjemnějších způsobů, jak trávit čas, a má blahodárné účinky na naši mysl i tělo. Způsobuje vzrušení, uspokojení a odbourává stres. Různé oblasti, které jsou stimulovány doteky, aktivují různé oblasti mozku. Co se tedy odehrává v mozku během orgasmu? 

  • Proč láska bolí?

    Autor: Shutterstock

    Během sexu se uvolňuje hormon oxytocin. Snižuje naši obranu a způsobuje, že lidem více důvěřujeme. Ženy produkují větší množství oxytocinu, a to znamená, že je u nich větší pravděpodobnost, že se po sexu do muže zamilují. Zároveň tento hormon vyvolává pocity smutku, když krátkodobý vztah nevyjde podle našich představ. U mužů se při sexu uvolňuje hormon dopamin – hormon potěšení. To je hlavním důvodem, proč někteří muži trpí sexuální závislostí. 

  • Účinný bojovník proti stresu a nemocem

    Autor: istock.com

    Dobrá zpráva! Čím více sexu, tím méně stresu a depresí! Navíc díky pravidelnému sexu dochází k nárůstu počtu buněk v hipokampu, což je část mozku, která je zodpovědná za paměť a učení. Starší lidé, kteří jsou sexuálně aktivní, tak snižují riziko vzniku demence a pravidelný sex podporuje ženskou mysl – zlepšuje koncentraci a reakce. Během orgasmu jsou totiž neurony v mozku aktivnější a používají více kyslíku.

  • Líbání znamená lepší sex

    Autor: shutterstock

    Budete-li se před stykem líbat, můžete se tak těšit na mnohem lepší sex. Rty jsou plné nervových zakončení a líbání aktivuje několik mechanismů v mozku, které snižují stres a zvyšují sexuální apetit. Navíc líbání zvyšuje produkci hormonu oxytocinu. Správná předehra znamená větší zvědavost na to, co přijde. 

  • Tlumič bolesti

    Autor: shutterstock

    Experti tvrdí, že pro mnoho lidí, a zejména pro ženy, hraje při dosažení orgasmu klíčovou roli mysl. Zatímco muži mají tendenci soustředit se na fyzickou stimulaci, klíčem k ženskému vzrušení je relaxace a zbavení se pocitu strachu. Během orgasmu se tyto pocity ztrácejí a dochází k uvolnění. Během pohlavního styku necítíme žádnou bolest, pouze pocity potěšení.

  • Exploze štěstí

    Autor: shutterstock

    Nic se vám nedaří, máte špatnou náladu a sex je to poslední, na co zrovna máte chuť? Nechceme vám do toho mluvit, ale jestli máte zrovna den blbec, možná by nebylo na škodu zalézt s partnerem do postele. Endorfiny uvolněné během sexu mohou totiž skutečně pomoci léčit depresi. Za pocity štěstí může hormon serotonin, který zároveň vytváří pocity blaženosti a pohody. 

  • Bude se vám lépe spát

    Autor: shutterstock

    Jeho dozvuky jsou nejen uspokojující, ale i zkvalitňují spánkový cyklus a podporují hlubší spánek. Uvolnění hormonů po sexu způsobuje psychickou pohodu, která vede k oproštění se od běžných denních starostí. Pokud máte problémy se spánkem, místo prášku na spaní zvolte raději sex!

    A jak jsou na tom ženy a muži se sexualitou? Odpověď najdete v našem videu!

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

Autor: Aneta Pařízková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...