Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

5 vážných nemocí, které vám hrozí z líbání: meningitida i rakovina!

  • Nemoci z líbání.
    25. března 2017 | 06:00

    Líbání je krásné a velmi prospívá našemu duševnímu zdraví. Pomáhá dokonce zvyšovat imunitu. Musíme ale vědět, s kým se líbáme. Jinak si koledujeme o závažné choroby. Tady je pět nejnebezpečnějších.

  • Mononukleóza

    Líbání
    Autor: Shutterstock.com
    Přenos líbáním je u mononukleózy tak typický, že se jí dokonce říká nemoc z líbání. V zásadě jde o infekční nemoc, kterou způsobuje tzv. EBV (Epstein–Barrové virus) a která se přenáší nejčastěji slinami, tedy i líbáním. Odborníci varují i před pitím a jedením po druhých – zejména cizích – lidech. Při polibcích je přenos ale častější. Mononukleózu provázejí zvětšené uzliny, únava, pocení, zimnice, bolesti při polykání, vyrážka v ústech, zvětšená játra. Léčba bývá úspěšná, když dodržujete klidový režim a dietu či berete léky na průvodní příznaky. Marodění ale trvá dost dlouho, počítejte s měsíční až půlroční rekonvalescencí a dietou.

  • Zánět mozkových blan

    Líbání
    Autor: Shutterstock.com
    Meningitida se také přenáší líbáním, a to zejména v případě, když jste celkově oslabeni a vyčerpáni a pohybujete se ve větší skupině lidí. Proto ji nejčastěji můžete chytit například na diskotékách a podobně. Stačí se s někým políbit nebo se napít z jeho skleničky nebo lahve. Opatrní by měli být při líbání zejména kuřáci, kteří mají sliznici úst oslabenou. Infekce se šíří krví a jako první napadá mozkové blány. Naprostá většina pacientů se léčí v nemocnici, a to především kvůli značným obtížím. Nemoc totiž provázejí vysoké horečky, zimnice, bolesti hlavy, ztuhlost šíje, zvracení, světloplachost, zmatenost atd. Proti některým typům meningitidy existuje očkování, takže je třeba probrat tyto možnosti s lékařem.

  • Syfilis

    Oliny manžel si platil sexuální společnici.
    Autor: Shutterstock.com
    Ačkoli to hodně lidí neví, i syfilis se může přenést z člověka na člověka při líbání. Stačí ranka v ústech nebo krvácející dásně, které si poraníte třeba při ústní hygieně, a můžete onemocnět taky. Proti syfilidě máme účinné léky, takže choroba nemůže člověka ohrozit na životě, ale je třeba ji patřičně léčit. V opačném případě přejde do stadií, která jsou na léčbu náročnější, pacienta daleko víc zatěžují a můžou nechat na zdraví trvalé následky. Když se tedy budete někde s někým líbat a po několika týdnech až měsících se vám někde v ústech objeví takzvaný tvrdý vřed, který nebolí, zajděte k lékaři a nechte se vyšetřit.

  • Žloutenka typu B

    Nemoci z líbání.
    Autor: Shutterstock.com
    Velmi nebezpečný typ žloutenky můžete při líbání (sexuálním styku, z injekcí, zubních kartáčků, holítek atd.) dostat z krve nakaženého člověka. Stačí k tomu i nepatrná ranka ve vašich ústech. Infekce je stokrát nakažlivější než virus HIV. Zpočátku je nemoc prakticky bez příznaků, typické zežloutnutí není moc časté. Dlouhá je i inkubační doba: onemocnět můžete za měsíc nebo za půl roku od nákazy. Propuknuvší choroba se projevuje bolestmi svalů, nechutenstvím, tmavou močí, světlou stolicí a virus napadá především játra, která může velmi vážně poškodit. Proti této žloutence existuje očkování.

  • Herpes virus

    Co všechno můžete chytit z polibku?
    Autor: Shutterstock.com
    Jde o velmi nepříjemný a častý zdravotní problém způsobený líbáním. Po nákaze se vám na ústech objeví puchýř jako při oparu. Ve chvíli, kdy praskne, se infekce šíří od úst až k hrtanu. Virus nejde z těla vymýtit – číhá opět na chvíli, kdy jste oslabení, a opět se objeví. Opakuje se to až do konce života. Některé typy HPV viry můžou způsobit i rakovinu hrtanu. Neškodné se projevují jako drobné bradavičky na postiženém místě, nejčastěji na sliznici. Typy, které jsou rakovinotvorné, můžou rozeznat jen odborníci při laboratorním vyšetření. Když máte strach a herpes virus jste někde chytli, nechte si vyšetřit krev a domluvte se na kontrolách u lékaře.

    Podívejte se také na to, co mohou způsobit HPV viry:

    Video se připravuje ...
    Proč HPV viry trápí nejčastěji mladé ženy? • VIDEO: Adam Balažovič

Autor: rie
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...