Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zase zánět močového měchýře? A není vám partner nevěrný?

Jaro a léto jsou nejčastější období, kdy se vyskytují záněty močových měchýřů.
5. dubna 2015 | 06:00

Pokud jste měla alespoň jednou zánět močového měchýře, těžko na tyto útrapy zapomenete. Pálení, řezání, únava a pocit, že normálně se vyčurat je zázrak. Víte, že se můžete takovým problémům jednou provždy vyhnout? 

Zánět močového měchýře a močové trubice můžete mít zvlášť i současně. Příznaky ani léčba se v zásadě neliší a diskutovat o problému by mohli spíš jen akademici. Vy poznáte nemoc s jistotou: nucení na močení, časté močení, bolesti a pálení při vyprazdňování. Jaká skupina žen je touto nemocí nejvíce ohrožena?

„Existuje několik období v životě ženy, kdy se infekce dolních cest močových vyskytují častěji: u malých dětí, dále v době puberty, kdy dochází k velkým změnám v organismu, a v období klimakteria. Dále se riziko zvyšuje s věkem,“ říká MUDr. Ivo Syrovátka z urologické ambulance společnosti Medicina Plus v Praze. Infekcím močového měchýře se dá poměrně snadno předcházet.

Alergiků - ať vyléčených, či nikoli – je podle odhadů v ČR víc než dva miliony. Víc než 50 % z nich jsou děti do 19 let.
Autor: scom

Nepodceňujte počasí

Infekce močových cest obvykle postihuje ženy v průběhu jara a léta, kdy nejčastější příčinou bývá prochladnutí. „V pochvě se vyskytuje množství bakterií, které jsou u zdravé ženy v rovnováze. Z různých příčin ale může dojít k chorobnému přemnožení jednoho druhu bakterií, které se snadno dostanou do močové trubice. Pohlavní styk samozřejmě mechanicky přenos infekce usnadní,“ dodává doktor Syrovátka.

Dost často se stává, že gynekologické problémy žena vůbec nezaznamená. Antibiotika nasazená proti infekci močového měchýře můžou ještě více vychýlit poševní nerovnováhu a ohrozit vás opakující se infekcí. Nepanikařte, proděláte-li bez dalších problémů jeden zánět. Pokud by se problémy opakovaly a byly by provázeny gynekologickými potížemi, je nutné sladit léčbu gynekologa a urologa!

Důležitý je bezpečný sex

Příčinou opakujících se infekcí dolních cest močových můžou být kromě chlamydií i takzvaná mykoplazmata a ureoplazmata. „V posledních letech se zvýšil počet infekcí způsobených těmito choroboplodnými zárodky. Ve všech třech případech se jedná o pohlavně přenosné nemoci. Jejich nárůst si lze vysvětlovat větším počtem vyšetření, která je odhalí, i vyšší frekvencí rizikových pohlavních styků,“ říká primář Roman Zachoval z urologického oddělení Fakultní Thomayerovy nemocnice s poliklinikou v Praze.

Šárka ví, že nevěra se nevyplácí. Ale nemůže si pomoci...
Autor: Shutterstock

Dodržujte pravidla bezpečného sexu. Pokud proděláte jeden zánět bez dalších problémů, je všechno v pořádku. Máte-li opakované infekce, požádejte lékaře o vyšetření na zmíněné choroby. Vyšetření se provádí z moči nebo výtěrem. Zjistí se při něm i citlivost na antibiotika a nasadí vhodná léčba. Nechráněný pohlavní styk se doporučuje až v situaci, kdy u obou partnerů už není infekce prokazatelná!

Zánět může také souviset s nevěrou partnera, kdy se na vás prostřednictvím muže přenesou bakterie jiné ženy a způsobí nerovnováhu ve vašem těle.

Častou příčinou infekce jsou i střevní bakterie, například Escherichia coli, které se mohou mechanicky přenést do oblasti močové trubice a močového měchýře, kde způsobí zánět. Nikdy proto nepodceňujte hygienu intimních partií.

Autor: Olga Poucheová
Video se připravuje ...