Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

V přecházení nemocí jsou Češi jednička. Proto jsme pořád nemocní!

Dovedete rozeznat chřipku a nachlazení?
11. února 2017 | 06:00

Tak schválně, kolikrát jste už letos byli nemocní? Na to, že je teprve začátek února, to už máte párkrát za sebou, co? My, Češi, jsme totiž na tohle specialisté. Nemoci totiž zdatně přecházíme.

Vlastně se není pořádně ani čemu divit, že jsme neustále nemocní. Vždyť všude kolem nás vidíme, že je v  pořádku přechodit nemoc. Stačí si zapnout televizi. Reklamy, které jsou na léky tišící příznaky chřipky a nachlazení, nám podsouvají, že stačí si vzít prášek a s ním pak i nadále chodit do práce, případně se starat o rodinu. Jenže to je velký omyl.

Chřipka, nebo nachlazení? 

I když laická veřejnost chřipku od nachlazení příliš nerozlišuje, rozdíly mezi nimi jsou v mnohém. „Nachlazení je infekční onemocnění, které je způsobeno některým z mnoha druhů respiračních virů, původcem chřipky jsou pouze viry chřipkové. Odlišnosti jsou i v průběhu onemocnění. Nachlazení nastupuje pomaleji než chřipka, která člověka zcela skolí během pár hodin. U nachlazení, na rozdíl od chřipky, nebývají tak vysoké teploty a bývá doprovázeno intenzivní rýmou. U chřipky rýma nebývá, ale teploty šplhají až ke čtyřicítkám. Nachlazení obvykle mívá lehčí průběh a vyžaduje kratší dobu rekonvalescence než chřipka.

Nemoc nepřecházejte, ale raději vyležte.
Autor: Shutterstock.com

Při nachlazení má člověk tendenci nemoc přecházet, u chřipky nemocní obvykle dobrovolně vyhledávají klid na lůžku, alespoň po dobu, kdy probíhá akutní infekce a nemoc doprovází celková zchvácenost. V první fázi onemocnění má mnoho pacientů takové obtíže, že mají problém i dojít k lékaři, a vozí je proto příbuzní, eventuálně telefonují a žádají návštěvu doma,“ popisuje praktický lékař MUDr. Norbert Král z Lékařské ordinace Vyšehrad v Praze.

Léčit je třeba obojí

Chřipky ani respirační virózy není dobré podceňovat. Praxe však ukazuje, že opak je pravdou. „V ordinaci nám během podzimních a zimních měsíců takřka denně sedí pacienti, kteří chtějí přebít příznaky nachlazení a respiračních viróz a i s probíhajícím onemocněním chodit do práce. Mají pocit, že se bez nich kolegové neobejdou, nechtějí přijít o peníze nebo se třeba bojí, že by jejich nepřítomnost mohla šéfa přimět k úvaze, zda jsou opravdu potřeba.

Víte, jak poznáte, že máte zápal plic?
Autor: Shutterstock.com
A tak se velmi často stává, že místo toho, aby se virózy poměrně rychle zbavili bez antibiotik a dalších komplikací jen tím, že by si šli domů lehnout a dbali na příjem tekutin, vitaminů a doporučených léků, přepínají své síly a nemoc ignorují. Pak se vracejí s mnohem horšími komplikacemi, které už antibiotika – například kvůli sekundárně rozvinutému zánětu plicní tkáně – skutečně vyžadují. Mnohdy jde i o komplikace mnohem závažnější,“ říká MUDr. Král.

Jak se s virózami, které se neustále opakují, vyrovnat? Přečtěte si celý článek na www.mojezdravi.cz.

Autor: red
Video se připravuje ...