Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

5 příznaků provázejících bolesti hlavy, které byste neměli ignorovat

  • Bolest hlavy trápí nejednu z nás. Co by vás ale mělo varovat?
    18. března 2017 | 06:00

    Bolesti hlavy nejsou žádná legrace. I když nemusí jít o něco vážného, člověku to dokáže pořádně zkomplikovat život a způsobit nepříjemnosti. Nicméně není dobré je brát na lehkou váhu. Jsou totiž určité symptomy, které byste v souvislosti s bolestí hlavy neměli podceňovat. Mohou značit vážnější potíže. 

  • Bolest hlavy jako blesk z čistého nebe

    Spouštěčem migrény může být i aspartam obsažený v nápojích s umělými sladidly.
    Autor: Shutterstock.com
    Jestliže na bolesti hlavy netrpíte nebo se objevují skutečně jen velmi výjimečně jednou za čas, ale najednou vámi projede jako blesk z čistého nebe ostrá bolest, zpozorněte! Může se totiž jednat o subarachnoidální krvácení. K němu dochází v důsledku prasknutí mozkové cévy, čemuž se říká také aneurysma. Není to úplně obvyklé, takže netřeba se toho děsit, nicméně pokud zničehonic začnete cítit extrémní bolest, raději si ihned zavolejte záchrannou službu. Po pár minutách neodeznívá, nesnažte se ji zahnat léky na bolest. Zvýšené riziko hrozí lidem s vysokým krevním tlakem nebo těm, kteří užívají léky na ředění krve. 

    Měli jste někdy migrénu? Pokud ne, tohle video vám přiblíží, jak vidí člověk s touto bolestí hlavy:

    Video se připravuje ...
    Jak vidí lidé postižení migrénou? • VIDEO: youtube.com
  • Bolest hlavy není jediný problém

    Vysoká horečka nemusí být pouze příznakem chřipky nebo angíny.
    Autor: Shutterstock.com
    Bolí vás hlava, ale kromě toho máte také vysokou teplotu? To by mohlo značit zánět v mozku, který je spojován třeba s meningitidou. Dalším rizikem ale může být i encefalitida. Sledujte i další příznaky, jako je třeba změna vašeho duševního zdraví, kdy se objeví výpadky paměti, které jsou s encefalitidou spojovány. Dalšími varovnými signály by mohly být nevolnost, bolest svalů nebo zvýšená teplota.

  • Bolest za očima a okolo

    Syndrom suchých očí je způsoben také častým vysedáváním u počítače.
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud máte bolesti hlavy a s tím spojené bolest a tlak kolem očí a za očima, případně se objeví změny ve vidění, může jít o glaukom, neboli zelený zákal. V jeho akutní fázi dochází k tlaku v oku, kdy se v něm hromadí tekutina, která může způsobit až úplné oslepnutí. Problém je, že bolest, která z očí vystřeluje do čela a hlavy, může být tak velká, že si člověk často ani neuvědomí, že vychází právě ze zrakových orgánů. 

  • Bolest ve spáncích

    Než si v lékárně koupíte další analgetika, raději proberte s lékárníkem, které skutečně potřebujete.
    Autor: Shutterstock.com
    Místo, kde se bolest hlavy objevuje, může také ledacos prozradit. Jestliže se objevuje často ve spáncích, nemusí vás to příliš děsit. Tedy až do chvíle, než vám bude padesát let. Pak by totiž tato bolest mohla být příznakem temporální arteritidy. V cévách na spáncích totiž dochází k zánětu. Jde o autoimunitní onemocnění, které často bývá spojeno s nějakým jiným – třeba artritidou. Poznat ho lze i na první pohled či pohmat, kdy je tato tepna zduřelá a často nepulzuje. 

  • Vaše bolest je nakažlivá

    Bolest hlavy v práci.
    Autor: Shutterstock.com
    Normálně přece bolest hlavy není nakažlivá, tak co se to najednou děje? Jakmile se ve vašem okolí, ať už doma nebo třeba v práci, objeví více lidí s bolestí hlavy, neznamená to, že byste to od sebe navzájem snad chytili. Může to být způsobeno velkým množstvím oxidu uhličitého. Vyjděte tedy ven z místnosti, kde jste. Po chvíli by bolest měla odeznít.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...