Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mysleli jste si, že slepé střevo je v těle zbytečné? Omyl!

Víte, k čemu v těle slouží slepé střevo?
25. února 2017 | 06:00

Proč jsou v těle třeba mandle, když nám je pak klidně, téměř bez mrknutí oka, odstraní? A co takové slepé střevo? Jakou má funkci, když nám ho pak klidně při jeho zánětu odstraní? Je vůbec k něčemu dobré? Budete se divit, ale ano. 

Jak na běžícím pásu. Tak se to alespoň může zdát, když lékaři operují zánět slepého střeva. I když nejde o náročnou nebo nebezpečnou operaci, samotný zánět není rozhodně dobré podceňovat. V případě, kdy se na něj nepřijde včas, může způsobit větší problémy. Zánět se totiž může rozšířit dále do břišní dutiny a pak se často vracet. 

Bolest břicha
Autor: Shutterstock.com

Jedinou léčbou byla vždy právě operace, kdy je část slepého střeva odstraněna. Je totiž zdánlivě nepotřebné. To si myslel i Charles Darwin, který ho považoval za genetické dědictví po našich předcích, podobně jako třeba kostrč, která je zakrnělým ocasem. A že nemá v našem těle žádnou funkci.

Ochránce imunity

Jenže ve skutečnosti je to trochu jinak. Ačkoliv se o tom příliš nemluví, slepé střevo pomáhá při obnovování mikroflóry. Jde v podstatě o bakterie, které pomáhají posilovat náš imunitní systém, jsou důležitým pomocníkem při trávení, produkují vitaminy B12 a K a také hormony, které ovlivňují ukládání tuků v těle. 

Střevní mikroflóra přitom bývá narušena například při častém užívání antibiotik. Slepé střevo pak rychle dokáže zdravé bakterie do trávicího traktu dodat. K narušení ale dochází také při některých onemocněních trávicího traktu, jako jsou Crohnova choroba nebo dráždivý tračník

Bílý jogurt je plný probiotik.
Autor: Shutterstock.com

Pozor na tučná jídla

Vyvarovat bychom se měli také konzumace tučných jídel, uzenin, sladkostí, alkoholu nebo nedostatku vlákniny. Tyto všechny aspekty pak mohou ovlivňovat zdraví našeho trávení. 

Nemusíte se ale děsit, že vaše mikroflóra bez slepého střeva už nikdy nepozná, jaké je to být pořádně silná. Obnovit se zvládne i bez appendixu, ale může to trvat o trochu déle. Slepé střevo nám prostě jen zajišťuje o stupeň lepší imunitu. Střevní mikroflóru si také opětovně srovnáte třeba konzumací probiotik, která se nacházejí třeba v bílých jogurtech, kefíru, ale také v zelí.

Věděli jste také třeba to, že brát si s sebou na toaletu mobilní telefon je pro zdraví škodlivé? Více o tom si můžete přečíst na info.cz.

Autor: maš
Video se připravuje ...