Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jogínka se natočila při menstruaci v bílých legínách! Buďte ženami, vyzývá

29. prosince 2022 | 06:00

Internet se dá využít k ledasčemu. Ale čeho je moc, toho je příliš. Být ženou je fajn, ale že bych kvůli tomu musela oslavovat svou menstruaci a ukazovat ji světu, jako to dělá lektorka jógy Steph Gongora? Děkuji, nechci. 

Menstruace není nic, za co bychom se měly stydět, hlásá do světa cvičitelka jógy Steph Gongora. Aby dostála svým slovům, natočila cvičicí video, ve kterém má bílý úbor, v němž je jasně vidět, že má zrovna své dny. "Jsem žena, proto krvácím. Je to bolestivé, není to příjemné, ale je to strašně krásné," píše na svém instagramovém profilu.

VIDEO: Nejsi v tom sama: Lucie Vonchitzki říká, že muži by se měli naučit říkat menstruace a přestat se bát ženské síly...

Video se připravuje ...
Nejsi v tom sama: Lucie Vonchitzki: Muži by se měli naučit říkat menstruace a přestat se bát ženské síly. • VIDEO: Videohub

"Ale vy to nevidíte. Je totiž skrytá," pokračuje ve svém vzkazu všem ženám. Schováváme tampony na dně koše, křeče se snažíme zamaskovat, abychom na sebe nepoutaly zbytečně pozornost. Na tampony míváme  krásnou holčičkovskou krabičku, která zvenku vypadá, že bude skrývat spíše bonbony než hygienické pomůcky. Doma je v koupelně zakrýváme jinými hygienickými prostředky, aby našim mužům nebyly neustále na očích.

Steph Gongora bojuje proti stereotypům spojeným s menstruací.
Autor: instagram

Za všechno může kultura!

To všechno kvůli tomu, že po stovky a stovky let naše kultura považuje krvácení za něco nehezkého, co bychom měly skrývat. Naučily jsme se se za to stydět. Neumíme to správně pojmenovat, většina z nás není schopna říct nahlas "vagina" nebo "krvácím".

Vymýšlíme si pro to různá pojmenování, která nás nebudou do takové míry pohoršovat. Ale proč? Vždyť je to přirozené! Pojďme se za to přestat stydět, pojďme se o tom bavit, vzdělávat o tom naše dcery, kamarádky. Je třeba dokázat, že to není za trest, ale že je to dar. Tohle všechno vzkazuje jogínka všem ženám. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.