Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Dáš mi pusu, miláčku? Pozor na tyto nemoci, které z líbání můžete chytit!

  • Líbání je krásná věc, ale můžete se nakazit nejednou nemocí.
    7. července 2015 | 06:00

    Polibky jsou krásná věc, a kdo se rád líbá, prý dělá dobře především svému duševnímu zdraví a zvyšuje si imunitu. Ovšem jen tehdy, když se pusinkuje se zdravým protějškem. V opačném případě si může líbáním zadělat na nebezpečné choroby.

  • Za polibek zánět mozkových blan?

    V mnohých zemích existují pro nás zcela nepochopitelné zákazy.
    Autor: profimedia.cz
    I to se bohužel stává. A ne až tak ojediněle. Meningitidu, neboli zánět mozkových blan, můžete líbáním chytnout především v situaci, když máte oslabený organismus, jste vyčerpaní a pohybujete se ve větší skupině lidí. Nejčastěji se přenáší na párty a koncertech, prostě všude tam, kde má věková skupina 15 až 20 let sklon k rizikovému chování. Původcem nemoci jsou bakterie meningokoku, ale i herpes viry. Opatrní by měli být při líbání zejména kuřáci, kteří mají sliznici úst oslabenou právě kouřením. Infekce se šíří krví a jako první napadá mozkové blány. Drtivá většina pacientů se léčí v nemocnici a nemoc může v těžkých případech skončit i smrtí. Existuje proti ní vakcína, takže vám radíme promluvit si o tom s praktickým lékařem.
  • Typická choroba z líbání – mononukleóza

    Polibek
    Autor: Shutterstock.com
    Mononukleóza je infekční nemoc, kterou způsobuje virus Epstein–Barrové (EBV) a která se přenáší velmi často slinami – tedy i při polibcích. Doktoři kvůli možné nákaze radí ani nepít po druhých – obzvlášť cizích – lidech ze skleničky nebo z lahve. Ovšem při líbání je přenos ještě daleko snadnější. Mononukleózu provázejí horečky, únava, zvětšené uzliny, bolesti při polykání jako u angíny, vyrážka v ústech, zvětšená játra… Léky jsou účinné, ale počítejte s maroděním minimálně dva tři týdny, někdy i více.
  • Z polibků syfilis? Věru ano!

    líbání
    Autor: Shutterstock.com
    Když se líbáte s nakaženou osobou, stačí i ranka v ústech nebo krvácející dásně, které si poraníte třeba při čištění zubů, a můžete onemocnět taky. I na syfilis jsou už k dispozici účinné léky, takže ohrožení života se nebojte. Když se ale budete někde s někým líbat a po několika týdnech až měsících se vám někde v ústech objeví takzvaný tvrdý vřed, který nebolí, zajděte k lékaři a nechte se vyšetřit.
  • Zákeřná a zlá žloutenka „béčko“

    Líbání
    Autor: Shutterstock.com
    Patří mezi opravdu velmi zlé suvenýry z neuvážených sexuálních kontaktů, včetně líbání. Bohužel je nemoc často zpočátku bez příznaků, zežloutnutí není moc časté. Onemocnět můžete měsíc až půl roku od nákazy. Virus napadá především játra, která může vážně poškodit. Nakazit se můžete slinami, krví, ejakulátem… Nebezpečné je nejen líbat se s už nakaženým člověkem, ale i použít jeho kartáček na zuby nebo třeba žiletku na holení. Když „béčko“ vypukne, projeví se bolestmi svalů, nechutenstvím, tmavou močí, světlou stolicí a mírným zežloutnutím očního bělma. Většina populace je naštěstí očkovaná.
  • Herpes virus – líbací velkoškůdce

    Líbání
    Autor: Shutterstock.com
    Radost z vášnivé líbačky rád a hodně často zkazí i herpetický virus. Když se nakazíte, objeví se puchýř jako při oparu – ve chvíli, kdy praskne, infekce se šíří od úst až k hrtanu. A zase stačí i malá ranka. Vir navíc nejde z těla úplně vymýtit. Číhá na oslabení imunity – pak se opakovaně objevuje. Nepříjemné je, že některé typy viru můžou způsobit rakovinu hrtanu. Neškodné se projevují jako drobné bradavičky na postiženém místě, nejčastěji na sliznici. Typy, které jsou rakovinotvorné, můžou rozeznat jen odborníci při laboratorním vyšetření. Když máte strach a herpes virus jste už někde chytli, nechte si vyšetřit krev a domluvte se na kontrolách u lékaře.

Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...