Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Ženské nemoci: Více než muže nás ohrožují nemoci močového ústrojí, cév či roztroušená skleróza!

  • Ženy jsou k některým nemocem mnohem náchylnější, než muži.
    1. října 2016 | 06:00

    Žaludeční vředy nebo nádory tlustého střeva a konečníku postihují častěji muže. Žlučníkové kameny, revma nebo osteoporóza zase trápí daleko častěji ženy. Obvyklými "viníky" bývají ženské hormony. Ale neplatí to u všech ženských nemocí. „Někdy jsou onemocnění důsledkem odlišné tělesné nebo psychické konstituce,“ říká interní lékař Rostislav Němeček. Třeba zánět močových cest trápí ženy mnohem častěji právě kvůli anatomické stavbě ženské močové trubice. Které ženské nemoci jsou zdaleka nejčastější? 

  • Osteoporóza

    Osteopróza trápí hlavně ženy po přechodu.
    Autor: Shutterstock.com
    Po sedmdesátce trápí šest žen z deseti. Příčinu lékaři vidí v hormonálních změnách souvisejících s přechodem – neboli menopauzou. „Pokles tvorby ženského hormonu estrogenu a uhasínající funkce vaječníků mají na rozvoj onemocnění zásadní vliv,“ potvrzuje doktor Němeček. Hlavními příznaky choroby jsou úbytek kostní hmoty a s tím související zvýšená lomivost kostí.

    Ideální prevence

    Potřebujete hodně vitaminu D, proto se alespoň na 20 minut denně vystavte sluníčku, které tvorbu vitaminu v kůži podporuje. Kosti chtějí i vápník, bohužel vstřebávání vápníku se s věkem zhoršuje. Po padesátce pomohou doplňky stravy.

  • Onemocnění cév

    Hýčkejme své zdraví jak jen to jde!
    Autor: Shutterstock.com
    Přestože i v případě cévních chorob si mnoho laiků myslí, že jde o onemocnění častější u mužů, už dávno tomu tak není. Svůj podíl na tom mají i emancipace a daleko vyšší celkové vytížení žen doma i v zaměstnání. A velký vliv na to mají i v tomto případě ženské hormony, tedy jejich rychlý úbytek po menopauze. Podle Světové zdravotnické organizace umírá od roku 1984 na cévní choroby dokonce více žen než mužů a rozdíl se stále zvětšuje v neprospěch slabšího pohlaví. Ještě víc jsou pak ohroženy ženy, které navíc trpí cukrovkou, lupénkou a revmatickou artritidou.

    Ideální prevence

    Základ je nekouřit, také je potřeba nachodit denně alespoň tři kilometry, servírovat si každý den pět porcí ovoce a zeleniny, vyhnout se nadváze a hlídat si pravidelně hladinu cholesterolu. Ta by měla být nižší než 5 mmol / l.

  • Roztroušená skleróza

    Roztroušená skleróza může vést až k ochrnutí.
    Autor: Shutterstock.com
    „Jednou z možných teorií, proč jí trpí více ženy, je úzká souvislost vzniku choroby s celkově slabší konstitucí organismu, který je méně odolný vůči stresu a vyčerpání. Ovšem ani tato teorie nebyla potvrzena seriózními výzkumy,“ upozorňuje doktor Němeček. Za další možné příčiny vzniku choroby, která propukne nejčastěji mezi 20. a 40. rokem života, lékaři považují například i dosud neznámý virus, nedostatek vitaminu D, kouření, dědičné dispozice a slabou imunitu, často navíc vyčerpanou znečištěným životním prostředím. Roztroušená skleróza patří mezi autoimunitní onemocnění, kdy obranný systém organismu napadá vlastní orgány a tkáně. Mezi příznaky patří brnění kolem páteře, snížení citlivosti, obrovská únava nebo dvojité vidění. Léčba akutního náporu nemoci (relapsu) se řeší podáváním kortikoidů. Mezi novější metody terapie patří biologická léčba, která se aplikuje jednotlivým nemocným podle specifik jejich potíží.

    Ideální prevence

    Nedostatek vitaminu D hraje v rozvoji i průběhu nemoci jednu z hlavních rolí. Rada je proto jasná: hlídejte si vitamin D, který získáte z ryb, ořechů nebo krátkého, avšak každodenního pobytu na slunci. Chorobou více trpí kuřačky nebo ženy, které v nízkém věku dosáhly hodnot BMI (Body Mass Index) nad 30 – měly tedy již velkou nadváhu.

  • Záněty močových cest

    Autor: Shutterstock.com
    Zatímco mužská močová trubice je dlouhá asi 15 až 29 centimetrů, ženská měří jen tři až čtyři centimetry, a proto se jakákoli infekce dostane do ženských močových cest snadněji. Muži v počtu onemocnění močových cest dohánějí ženy až po šedesátém roce života. Důvodem bývá zbytnění prostaty. Tím dochází k hromadění moči v měchýři, a tudíž i k riziku růstu patogenních mikroorganismů, které záněty způsobují. Při urologických problémech je třeba vždy provést vyšetření moči – případně i vyšetření močových cest – a záněty vždy léčit vhodnými léky, nikoli podávat medikamenty naslepo, tedy bez vyšetření moči v laboratoři.

    Ideální prevence

    Nejdůležitější je hodně pít a nezadržovat moč. Odtok moči proplachuje močové cesty a bere s sebou i bakterie. Kromě toho má čerstvá moč i slabé antibakteriální účinky. Riziko přemnožení bakterií také přinášejí prochladnutí nebo nový sexuální partner. Lékaři zároveň varují před opakovanými infekcemi. Při nich je dobré ženu vyšetřit ohledně skryté cukrovky a je potřeba udělat také imunologické vyšetření.

  • Revmatická onemocnění

    Bolest zad je pouze jedním z příznaků bolesti ledvin, a rozhodně ne tím nejčastějším.
    Autor: Shutterstock.com
    I onemocnění kloubů je přibližně třikrát častější u žen než u mužů. Zejména je to autoimunitní revmatoidní artritida, při které dochází k poškození kloubního pouzdra a vzniku tekutiny v něm. Důvod, proč jsou častěji nemocné ženy, lékaři zatím nezjistili. Onemocnění se projevuje oteklými klouby a bolestí, často také únavou, zvýšenou teplotou, sníženou výkonností. „Nemoc je zrádná v tom, že může postihovat nejen klouby, ale i jiné orgány,“ říká doktor Němeček. Terapie spočívá v podávání léků a v klidovém režimu.

    Ideální prevence

    Je to především zdravé a silné zažívání, aby se v těle nehromadily toxické odpadní látky. Lékaři zabývající se východní medicínou doporučují pravidelnou konzumaci nastrouhaného zázvoru s pár kapkami citrusové šťávy a špetičkou soli před každým jídlem. Pomáhá jíst menší porce lehce stravitelného jídla. Výborné jsou čerstvě vařená či dušená zelenina (cuketa, kořenová zelenina, dýně) a ovoce (jablka, bobule, hrušky). Vždy jsou vhodné pohyb a posilování celkové tělesné odolnosti, například cvičením a otužováním.

Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...