Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak poznáte, že máte alzheimera? Pozor! Chytřejším ženám hrozí více!

  • Nemoc postihuje častěji ženy, jak muže.
    28. února 2016 | 06:00

    Obraz Alzheimerovy choroby může někdy působit téměř až komicky. Roztržití lidé, kteří zapomínají, kde nechali klíče, a které okolí vnímá jako roztržité staroušky. Jenže demence, jak se této nemoci také říká, má mnoho dalších podob. I když je nemoc nevyléčitelná, pokud je diagnostikována včas, může člověk prožít ještě důstojné roky. 

  • Nevím, kde jsem

    Jedním z příznaků Alzheimerovi choroby je i dezorientace na známých místech.
    Autor: Shutterstock.com
    Asi před dvěma lety mi volal kamarád, že mu z bytu zmizela maminka a že ji nemůže najít. Byl leden, venku mrzlo, až praštilo, ale její kabát pořád visel v předsíni. Zahájili jsme tedy pátrání po nejbližším okolí, abychom ji našli. Naštěstí to netrvalo příliš dlouho, její ztrátu zjistil včas. Paní ale vůbec netušila, kde je, ani to, jak se tam dostala. Bohužel toto je častý obraz lidí s Alzheimerovou chorobou. Ovšem nemělo by to nikdy dojít tak daleko, že vám bude někdo utíkat z domova. O nemocného člověka byste se měli starat jen do určité fáze, kdy jste schopni zajistit mu doma bezpečí, máte možnost ho neustále hlídat – a to nejen aby neutekl, ale také aby bral léky a nějak si neublížil.
  • Nehrajme si na bohy

    Video se připravuje ...
    Jak se chovat v případě, kdy máme v rodině člena s Alzheimerem? • VIDEO: Adam Balažovič
    To se většinou ale týká pouze prvního ze tří stadií nemoci. "Není ostudou svěřit pak člověka do péče odborného zařízení. Pečovat o takhle nemocného člověka je strašně vysilující. Pečující většinou přijde o práci, ale především je vysílen psychicky a fyzicky a mnohdy sám onemocní," varuje Jaroslava Jůzová, ředitelka a zakladatelka sítí Alzheimercentrum. Medicína takovému stavu říká syndrom nemocného pečovatele. Až v 95 procentech případů pak totiž onemocní i pečovatel, byť to samozřejmě není stejná nemoc jako u opečovávaného nemocného. 
  • Pamětí to začíná

    Video se připravuje ...
    Lze sám na sobě poznat, že mám Alzheimera? • VIDEO: Adam Balažovič
    Stejně jako u většiny nemocí, i u Alzheimerovy choroby je základ úspěchu to, aby byla nemoc odhalena včas. Protože byť je nevyléčitelná, lze zmírnit příznaky a zpomalit její vývoj. I když podchytit ji hned na začátku není příliš jednoduché, příznaky jsou totiž velmi plíživé. Člověk začne mít problémy s pamětí, hlavně tou krátkodobou. Není schopen si vzpomenout, co bylo před půlhodinou. Čím dál tím těžší je pro něj nejen hledat správná slova, ale i hledat vůbec nějaká. Lidé mají výpadky paměti a slova jim prostě nenaběhnou. Nedokážou se také orientovat ve známých prostorách, a tak se klidně ztratí u sebe v bytě. 
  • Když nepoznáváte ani vy jeho


    stará žena sedí na lavičce
    Autor: Shutterstock.com
    To jsou ale všeobecné příznaky. Pokud půjdeme více do hloubky, u člověka nemocného Alzheimerovou chorobou budete pozorovat i změnu jeho osobnosti. Zatímco dříve byl člověk naprosto rozhodný, nyní mu to může dělat problémy. Cítí se zmatený, což se může projevit třeba i agresivním chováním vůči blízkým lidem, které ale nemusí poznávat. Pokud s takovým člověkem žijete, pravděpodobně zaznamenáte, že věci nebudou na svých místech. Nemocní mají tendenci notoricky známé předměty ukládat na jiná místa. A v neposlední řadě ztratí zájem o všechny své koníčky, o to, co je bavilo, a i běžné denní činnosti jim budou dělat problémy.
  • Kromě léků také terapie

    ......
    Autor: Shutterstock.com
    Aby měla nemoc co nejmírnější průběh, kromě léků jsou nutné i terapie, které pomáhají mozku úplně neustrnout a snaží se paměť, alespoň tu dlouhodobou, osvěžit. Na to se specializují právě v odborných centrech, jako je například Alzheimercentrum. „Léky i speciální terapie umějí život prodloužit a zlepšit kvalitu pacientova života. Žít s nemocí při správné péči se zpravidla dá až dvanáct let, přechod z jednoho stadia do druhého je pozvolný. Zpomalit průběh choroby ale lze jen v jejích počátcích," říká Jůzová.
  • Vzpomínky v krabičce

    Video se připravuje ...
    Jednou z důležitých složek léčby je reminiscenční terapie. • VIDEO: Adam Balažovič
    Jednou ze speciálních terapií je i ta reminiscenční. Ta má pacientovi osvěžit dlouhodobou paměť, a to třeba pomocí předmětů a vzpomínek, které mu jsou blízké. "Každý pacient má krátkodobou paměť téměř vymizelou, ale dlouhodobá zůstává co nejdéle zachována. Byť o tom třeba člověk vůbec neumí komunikovat, tak když před něj dáte třeba fotografii, mozek samovolně pracuje – a na těch lidech pak vidíte, že je jim to známé," vysvětluje ředitelka Alzheimercentra. Proto má každý klient v tomto centru krabici, kde má skryté své vzpomínky, ať už jsou to fotografie nebo předmět, který je mu blízký a s nímž má spojené pozitivní vzpomínky. A co vy? Víte, co byste do vzpomínkové krabičky dali třeba své mamince?
  • Na pláž!

    Video se připravuje ...
    Podívejte se, jak vypadá terapeutická pláž! • VIDEO: Adam Balažovič
    Další terapií, která je novinkou, je terapeutická pláž. Je to místnost, kde na zemi leží vyhřátý písek, na stěnách jsou malby moře a modré oblohy a celý prostor zdobí lehátka. A na stropě visí světla, ale ne jen tak obyčejné zářivky, nýbrž speciální fototerapeutická svítidla. Terapie světlem se nepoužívá pouze u léčby alzheimera, ale třeba i u deprese – zlepšuje náladu. "Funguje to na posílení imunity, na rozběhnutí endokrinního systému, posiluje se spánkový rytmus a snižuje se agrese klientů," popisuje účinky terapie světlem Jaroslava Jůzová. Ovšem terapeutická pláž posiluje i další vjemy, a to díky zapojení více smyslů. Teplý písek, hudba a vizuální prostředí pomáhají pacientům během léčby. Pláž je ale otevřena v určitých hodinách i pro veřejnost, takže komu v ponurých zimních dnech chybí sluneční záření, může si sem zajít.
  • Ženy jsou na tom hůř

    Nejohroženější skupinou jsou ženy po šedesátce, s vyšším vzděláním.
    Autor: Shutterstock.com
    Trávit stáří na pláži se může zdát jako sen, ale uvědomte si, že je to v rámci léčby závažného onemocnění. Když procházíte centrem, je až děsivý pohled na to, že většinu klientů tvoří ženy. Podle posledních studií je to až 70 procent všech pacientů, kteří mají Alzheimerovu chorobu. Jednak jsou nemocí více ohroženy, jednak se obecně v Česku dožívají v průměru o osm let vyššího věku než muži. V zařízeních starajících se o tyto lidi najdete mnoho profesorů, vzdělaných lidí, lékařů nebo herců, u kterých se může zdát, že mají mozek natolik trénovaný, že by se jim onemocnění mělo vyhnout. Není však zcela jasné, co je tím spouštěčem – zda právě trénink mozku nebo třeba zvýšená hladina hormonů spojených s vyšším vzděláním. Faktem ale zůstává, že lidé s nižším vzděláním nemocí trpí jen zřídka. 
  • Čistěte si zuby levou rukou

    alzheimer
    Autor: Shutterstock.com
    Prevence jako taková je velmi obtížná. Stejně jako u většiny dalších nemocí, i zde hraje velkou roli zdravý životní styl. Ale rozhodně to není všechno. Pokud ale máte pocit, že byste se nějak měli bránit, trénujte mozek. Až půjdete na procházku, vyberte si nějaký náročnější terén, kde budete muset přemýšlet nad každým krokem. Podle lékařů je také dobré nezaměstnávat pouze jednu hemisféru mozku, důležité je namáhat obě. A tak jestli jste pravák, zkuste si občas čistit zuby levou rukou. Jestli držíte vidličku v levé, přehoďte si ji občas do pravé. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...