Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

10 příznaků toho, že můžete mít rakovinu. Jak to poznáte?

  • I malé změny ve vašem zdraví mohou mít vážné následky.
    8. ledna 2015 | 06:00

    Neustále kašlete nebo chodíte na záchod častěji, než je obvyklé? Nemusí jít pouze o stále se vracející nachlazení nebo nevolnost ze špatného jídla. Některé příznaky, které se nám na první pohled zdají naprosto banální, mohou mít závažnější důvody. Nepodceňujte to a navštivte včas lékaře! 

  • Přetrvávající kašel či chrapot

    kašel
    Autor: Shutterstock.com
    Bylo by zbytečné a hlavně trochu šílené se při každém zakašlání obávat toho nejhoršího. Ve většině případů jde skutečně pouze o nachlazení, ale pokud člověk začne vykašlávat krev, měl by zpozornět. Nic byste neměli ponechat náhodě ani ve chvíli, kdy se kašel neustále vrací, a to i přesto, že jste ho několikrát zdárně vyléčili. Mohlo by totiž jít o rakovinu plic. Lékař by vám tak měl udělat rentgen nebo CT, aby mohl případně vyloučit tento scénář.
  • Neobvyklá stolice

    Problémy se zažíváním nejsou nikdy legrace, ale v některých chvílích bychom měli skutečně zpozornět. A to tehdy, pokud máte dlouhodobě zácpu a nemůžete se vyprázdnit nebo má stolice podivnou strukturu, či tehdy, když se v ní objeví krev. Může to znamenat, že se ve střevech objevil nějaký předmět, který nemusí být natolik vážný, ale mohlo by jít také o nádor. Lékař by vám měl provést kolonoskopii, aby zkontroloval, o co skutečně jde. 
    Zácpu není radno podceňovat!
    Autor: profimedia.cz
  • Výrazné změny při močení


    Stejně tak byste měli kontrolovat, zda je vaše moč v pořádku a není na ní něco neobvyklého. Jestliže ztmavne nebo se v ní objeví krev (i mimo menstruační cyklus), měli byste zpozornět. Krev je častým příznakem zánětu močových cest, ale také by mohlo jít o rakovinu ledvin nebo močových cest.
    http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
    Autor: Archiv online Blesk pro ženy
    Dlouhé vysedávání na záchodě může způsobit zdravotní problémy.
    Autor: Shutterstock.com
  • Neustálá bolest hlavy

    Ano, v drtivé většině je bolest hlavy způsobena něčím mnohem méně závažným, než je rakovina. Ostatně existuje spousta spouštěčů bolesti – od nevolnosti přes stres, migrény až po problémy se zády. V každém případě není dobré podceňovat tuto bolest, a pokud máte pocit, že vás to trápí opravdu častěji než dříve, vyhledejte pomoc lékaře. Nezapomeňte na to, že prášky na bolest ji sice utlumí, ale nikdy nevyléčí pravou příčinu.
    Potřebujete zamaskovat probdělou noc? Máme pro vás pár triků.
    Autor: Shutterstock.com
  • Změna vzhledu znaménka

    Mateřská znaménka
    Autor: Shutterstock.com
    Ne každé znaménko, které na těle máme, musí být hned znakem rakoviny. Jestliže se na vaší pokožce ale objevuje nějaké větší, rozhodně to nepodceňujte a sledujte, zda dále neroste, nemění barvu či tvar. Pokud si změn všimnete, ihned navštivte dermatologa. Ten by ale ostatně měl vědět o všech vašich větších znaménkách a hlídat je, i když nemáte žádné problémy. 
  • Rány, které se nehojí

    Častým případem je třeba opar. Jestliže jste na ně nikdy dříve příliš netrpěli, a najednou se objeví a ani po zhruba třech týdnech nemizí, zpozorněte. Pokud byste totiž byli naprosto zdrávi, opar by dávno zmizel. Nejde však pouze o bolák na rtech či obličeji, může se objevit i na jiných částech těla. 
    I s oparem lze úspěšně bojovat, musíte jen začít včas!
    Autor: Shutterstock.com
  • Nečekané krvácení

    Jestliže vás menstruace překvapí dříve než obvykle, je potřeba nad tou změnou uvažovat.
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud se objeví na vašich kalhotkách krev i mimo běžný menstruační cyklus, vždy je dobré to nepodceňovat. Můžete mít sice pouze rozhozené hormony, ale toto krvácení bývá znakem rakoviny děložního čípku. Pokud krvácíte z konečníku, mohlo by jít o rakovinu tlustého střeva. Jde o jednu z nejzákeřnějších forem a o třetí nejběžnější druh rakoviny u nás. 

  • Nevysvětlitelné hubnutí

    Většina z nás se v dospělém věku stále úpěnlivě snaží zhubnout, a zbavit se tak přebytečných kil. Jestliže ale začnete ubývat na váze bez jakéhokoliv přičinění, mějte se na pozoru. To většinou nesvědčí o ničem dobrém a vaše tělo může být sužováno nádorem.2204388:gallery:true:true
    Nakloňte si hormony na svou stranu!
    Autor: Shutterstock.com
  • Objevená bulka

    Toto znamení byste rozhodně neměli ignorovat nikdy. Jestliže se vám někde na těle objeví bulka, okamžitě s tím navštivte lékaře. Ženy by měly být obzvláště pozorné, jestliže se objeví něco v jejich prsou. Může jít sice o obyčejnou cystu, ale také by to mohl být rostoucí karcinom. I proto je tak důležitá neustálá kontrola.
    Samovyšetření prsu může odhalit rakovinu včas.
    Autor: Shutterstock.com
  • Přetrvávající potíže při polykání

    Už delší dobu se vám hůře polyká a máte pocit, jako by se vám usadilo něco v krku? Raději se snažíte volit spíše tekutější stravu, abyste se předem vyhnuli nepříjemným pocitům? V tom případě se nechte vyšetřit, mohlo by jít buď o rakovinu jícnu, nebo hrtanu.
    Bolest v krku nás dokáže pořádně potrápit.
    Autor: Shutterstock.com

Diskuse ke článku
.