Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Žlučníkový záchvat? Kost v krku? Kdy chvátat na pohotovost?

  • Podle lékařů jsou nejméně zodpovědnými pacienty "žlučníkáři". Nedodržují totiž diety doporučené lékaři.
    24. prosince 2016 | 06:00

    Stačí trocha nepozornosti a místo zlatého prasátka máte před očima hvězdičky. Když se nad tím zamyslíte, není snad nebezpečnější den z hlediska zdravotních rizik než právě Štědrý den. Všude spousta nezdravého (a rizikového) jídla, alkoholu, věcí ostrých, horkých a výbušných. Je tak pokaždé malý zázrak, když po Štědrém večeru všichni bez větší pohromy ulehnou do postele. 

  • Vánoční pohotovost

    Kdy vyrazit k lékaři?
    Autor: Shutterstock.com
    Zatímco vy si budete užívat klidu v kruhu rodinném, jiní budou z dálky bedlivě hlídat vaše zdraví a doufat, že nezazvoní telefon, že někdo jejich pomoc potřebuje. Štědrý den je pro lékaře a hasiče často náročnější než nějaký jiný obyčejný den v roce. Potvrzuje i to i Milan Čech, primář interního oddělení Nemocnice Na Homolce. "Během vánočních svátků v ambulanci očekáváme nárůst pacientů s typickými žlučníkovými kolikami či zánětem žlučníku. Naštěstí se většina případů vyřeší doma přísnou dietou a užitím léků na bolest," říká. Jak tedy poznat, kdy na pohotovost a kdy zvládnete zdravotní problém vyřešit od rodinného krbu?

     

  • Kost v krku

    Bramborový salát s kaprem.
    Autor: Profimedia.cz
    "Tyhle ryby neměly by maso míti samou kost," zpívá se v jedné z nejoblíbenějších vánočních koled. A ono na tom něco bude. Na chvíli zapomeňte na dárky, které na vás čekají pod stromečkem, a jezte pomalu. Důkladně přežvykujte každé sousto, ostatně takhle by se to mělo dělat během celého roku i s jinými jídly. A když narazíte na kost, opatrně ji vyplivněte. Pokud ale nějaká malá mrška unikne vaší pozornosti a přeci jen se do krku dostane, sáhněte ihned po chlebu a zajezte to. Jestliže je kostička malá, měla by se do pečiva zabodnout a sklouznout spolu s ním do žaludku, kde se v žaludečních šťávách rozpustí. 

    Jestli se ale rozhodla vám působit neplechu dál, na nic nečekejte a vyrazte na pohotovost. Pokud se zasekla na kořeni jazyka nebo na mandlích, tak si sice budete muset prožít nepříjemnou chvilku, kdy vám ji lékař bude tahat ven, ale brzy bude po všem. Pokud se ale dostala hlouběji do krku, budete muset podstoupit endoskopické vyšetření. Rozhodně ale nedoufejte, že se vaše tělo s cizím předmětem vypořádá samo. Kost může propíchnout jícen, hrozí tedy krvácení a s tím pak spojené záněty.

  • Břichabol

    Bolest břicha rozhodně nepodceňujte.
    Autor: Shutterstock.com
    Komu někdy na Štědrý den nebylo těžko, tak jako by skoro ani nezažil Vánoce. Protože během života se prostě stane každému, že neuhlídá tu správnou míru bramborového salátu, chlebíčků, cukroví a všemožných dalších pochutin, které na nás čekají. U zdravého člověka to většinou hravě spraví mátový, heřmánkový nebo fenyklový čaj. A ulehnutí do postele. Ráno bude lépe.

    Jenže pokud máte problémy se žlučníkem, pak bolest rozhodně nepřecházejte. V prvé řadě byste jí měli předejít dietou a ani během Vánoc nedělat výjimku. Lidé s onemocněními žlučníku by se měli co nejvíce vyhýbat tučným jídlům, česneku a dalším potravinám, o kterých vědí, že jim nedělají dobře. Žlučník bolí vpravo dole, proto pokud vás v této oblasti chytne bolest, na kterou budou všechny čaje krátké, vyrazte k lékaři. Pokud o svých problémech se žlučníkem víte, pak nečekejte ani minutu.

  • Popáleniny

    Zacházejte s prskavkami opatrně.
    Autor: Profimedia.cz
    Kdo by to byl čekal – ale i prskavky, které vypadají na první pohled tak nevinně, mohou způsobit velké trable. Nikdy nezapomenu na Vánoce, kdy jsem byla malá, na stromečku visely zapálené prskavky a táta skákal po dárku, který pod jednou z nich vzplál. Rozbalování ostatních překvapení muselo o několik dlouhých minut počkat, protože si táta chladil pod studenou vodou popálený prst, jak se vrhal pod stromeček, aby zachránil bráchovo lego. 

    Naštěstí šlo o drobnou popáleninu prvního stupně. Tehdy skutečně stačí postižené místo zhruba dvacet minut chladit, ideálně pod tekoucí vodou. Stejně tomu je i u popálenin druhého stupně. V tu chvíli už ale pokožka nemusí být pouze zarudlá, ale někdy se objeví i puchýřky. Ty se nesnažte nikdy propíchnout! A nepoužívejte ani žádné hojivé masti, to pouze v případě prvního stupně. U druhého stupně není nutné jet hned na pohotovost, pokud jde o malou plochu. Pokud je ale zranění rozsáhlejší, určitě na nic nečekejte. U třetího stupně opravdu hned volejte záchranku. Popáleného zbavte všeho oblečení a šperků, které se nacházejí poblíž zasaženého místa. Rozhodně ale nechlaďte vodou, místo překryjte sterilní látkou a čekejte.

Video se připravuje ...