Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Bolí vás záda? Poznejte, kdy léky nepomůžou a je nutné vyhledat lékaře

Jestliže trpíte bolestmi zad déle jak tři měsíce, měli byste navštívit lékaře. Může jít o zánětlivé onemocnění.
30. května 2015 | 06:00

Každý pátý člověk v České republice trpí chronickými bolestmi zad. To znamená, že už více než tři měsíce si na tyto problémy stěžuje a jeho nejlepšími přáteli se stala analgetika. Řešit to ale pouhými léky proti bolesti není nejlepší způsob, protože ne vždycky je za potížemi mechanické poškození. 

Když bylo Tomáši Janečkovi šestadvacet let, začal mít úporné bolesti hlavy a krční páteře. Nevěnoval tomu větší pozornost, problémy přisuzoval tomu, že hodně času tráví na zimním stadionu, a tak si myslel, že bolest je způsobena střídáním teplot v prostředí, kde se pohyboval. 

Doma mu otekl palec na noze, a tak se rozhodl vyhledat lékaře. Ten mu doporučil klid, dokud se nezmírní obtíže. Brzy se ale přidaly otoky dalších kloubů, všechno provázely velké bolesti. Janeček absolvoval nespočet dalších vyšetření, včetně toho na dnu, ale bezúspěšně. 

"Zhruba po měsíci jsem nebyl schopen zvládat každodenní péči o sebe a skončil jsem v nemocnici," vypráví Tomáš Janeček. Tam se konečně dostal do rukou revmatologů, kteří – dle jeho příznaků – nemuseli dlouho přemýšlet nad diagnózou: ankylozující spondylitida, známější jako Bechtěrevova choroba. 

Nevratné poškození páteře
Analgetika nám sice pomůžou od bolesti, ta se ale brzy vrátí.
Autor: Shutterstock.com

Ačkoliv většina chronických bolestí zad je způsobena mechanickým poškozením, část pacientů se musí potýkat se zánětlivými problémy, které prostými analgetiky rozhodně nevyléčí. Lidé tuto bolest ale často podceňují. Přitom neléčené zánětlivé onemocnění, v tomto případě zmíněná Bechtěrevova choroba, může vést až k nevratným poškozením páteře. 

Jde o chorobu, při které zánět nenapadne pouze páteř, ale i klouby nebo šlachy, v některých případech i další orgány – jako třeba oči. S postupem času je pohybový aparát tak poškozen, že člověk není schopen se pořádně ohnout, byť by si měl dosáhnout pouze na kolena. 

"Zánětlivá bolest zad se projevuje zejména u mladých mužů, ale i u žen ve třetí věkové dekádě. Má plíživý začátek, zlepší se rozcvičením a fyzickou aktivitou, ale nedochází k žádnému zlepšení při odpočinku," vysvětluje profesor Karel Pavelka z Revmatologického ústavu v Praze. 

Po třech měsících k odborníkovi

Jestliže člověka bolest v bederní části sužuje více než tři měsíce, je nutné vyhledat lékařskou pomoc. Pro Bechtěrevovu chorobu jsou typické bolesti projevující se hlavně v noci, ranní ztuhlost, která trvá i půl hodiny, ale také mimokloubní projevy, jako jsou záněty šlach nebo oční rohovky. Nemoc jde často ruku v ruce třeba i s lupénkou nebo střevními potížemi, jako je Crohnova choroba.

V případě Bechtěrevovi choroby se bolest objevuje nejčastěji v bederní části.
Autor: Profimedia.cz

Bechtěrevova choroba je autoimunní onemocnění, se kterým se člověk musí potýkat do konce života. Léčí se nesteroidními antirevmatiky, která otupují bolest a působí i protizánětlivě. Bohužel při dlouhodobém užívání se u někoho mohou objevit nežádoucí účinky.

V poslední době lékaři používají biologickou léčbu, která nejen ulevuje od bolesti, ale i pomáhá zbavit se dalších příznaků choroby. Biologická léčba se předepisuje pacientům, u kterých byly předchozí terapie neúčinné. Takovým příkladem je i Tomáš Janeček, který je v současné době schopen fungovat sám, a vrátil se tak do – takřka – plnohodnotného života.

Video se připravuje ...