Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dnes je Světový den ledvin: Jak z moči poznáte, že máte problém?

Pro správné fungování ledvin bychom měli vypít alespoň 20 ml vody na 1 kilogram.
12. března 2015 | 06:00

Fungují jako centrální čisticí jednotka v našem těle a během jedné minuty jsou schopny přefiltrovat až 1,2 litru krve. Pokud o ledviny nebudeme pečovat, mohou nám přestat fungovat. A stejně jako zůstanou ve vodě všechny škodlivé látky, pokud se rozbije čistička, zůstanou i v našem organismu škodliviny a odpadní látky. 

Letošní Světový den ledvin má motto: "Zdravé ledviny pro všechny." Proto si na jejich počest, a hlavně na to zdraví, dejte sklenici vody. Pro to, aby tento orgán správně fungoval, měli byste denně vypít minimálně 20 ml vody na 1 kilogram váhy. Samozřejmě, pokud jste vystaveni větší fyzické námaze nebo jste z jiného důvodu přišli o část tekutin z vašeho těla, je to více. 

Pouhé pití vody ale naše ledviny, které slouží jako čistička krve od škodlivých látek, nezachrání. Jejich zdraví byste měli přizpůsobit i životní styl. Na špatném stavu ledvin se nejčastěji podepisuje přemíra soli, cukrů a živočišných bílkovin, podobně jako nedostatek minerálů nebo pití alkoholu a polykání některých analgetik. A co je vůbec nejhorší, je kombinace posledních dvou zmíněných.

Stav našich ledvin může být ovlivněn i některými nemocemi, jako jsou cukrovka, vysoký krevní tlak nebo onemocnění srdce. Pokud víte, že s některou z těchto nemocí bojujete, měli byste ledvinám věnovat zvýšenou pozornost.

Pozor na tyto příznaky!

Zdravotní problémy s ledvinami nejsou často na první pohled na člověku nijak zřetelné. Ale to, že je nevidíme, ještě neznamená, že nejsou. Zamyslete se tedy nad svým životním stylem, a pokud jste si vědomi toho, že děláte něco z toho, co vašim ledvinám škodí, nechte si je zkontrolovat. Pokud totiž necháte potíže zajít daleko, může dojít až k selhání orgánů. 

Nemoc ledvin se může projevit i bolestí v dolní části zad.
Autor: Shutterstock.com

Existuje ale několik příznaků, které by pro vás měly být alarmující. Pokud začnete přibírat na váze a otékat zejména v oblasti obličeje, bérců, může to znamenat, že ledviny nefungují tak, jak by měly, a v těle je zadržováno více vody. Dalším aspektem, který byste neměli ignorovat, je častá bolest v bedrech.

Nejjasnější znaky lze ale pozorovat v moči. Pokud je tmavší než obvykle, objeví se v ní pěna nebo chodíte na záchod častěji, než jste zvyklí (nebo právě naopak), měli byste zpozornět a vyhledat lékařskou pomoc.

„Chronické onemocnění ledvin velmi často nebývá spojeno s bolestí. Může probíhat v podstatě bez varovných příznaků. V České republice trpí chronickým selháním takřka 11 000 lidí,“ varuje lékařka Barbora Szonowská z Interního oddělení Strahov VFN v Praze. Selhání ledvin je nevratný problém, který nelze léčit.

Nemoc ledvin poznáte i z moči.
Autor: Shutterstock.com

Nechte se zdarma vyšetřit

Lidé, kterým se to stane, musejí podstupovat dialýzu. Při peritoneální (tzv. domácí) mají do břicha zavedený katetr a krev si filtrují vlastní pobřišnicí, a to doma. Výhodou je i možnost chodit do práce či cestovat. Kontrolu u lékaře si odbudou jednou za měsíc. Při hemodialýze dojíždějí třikrát týdně do nemocnice, kde jim krev po několik hodin filtruje umělá ledvina mimo tělo. Většina pacientů však čeká na vhodného dárce ledviny k transplantaci. Průměrně asi jeden rok.

Pokud si chcete nechat své ledviny zkontrolovat, máte dnes jedinečnou možnost. V České republice je otevřeno na 22 míst, kde vás zdarma vyšetří. Podívat se tak můžete na stránky www.svetovydenledvin.cz, kde najdete veškeré potřebné informace, včetně míst, kde vám provedou diagnostiku.

Video se připravuje ...