Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babský recept funguje! Cibulový čaj vyléčí kašel i nachlazení

Cibulový čaj je doslova elixírem zdraví.
16. prosince 2022 | 06:00

Léčivé účinky cibule jsou známy už po staletí. Naše babičky na tuhle štiplavou zeleninu nedaly dopustit. Lahodný čaj z ní je doslova zázračným elixírem. Pomůže při zánětu průdušek, zatočí s chřipkou, zklidní krk a zmírní otok nosní sliznice.

Škrábe vás v krku, trápí vás kašel, bolí celé tělo? Zapomeňte na všechny ty předražené "zázraky" z lékárny, které vám stejně nepomůžou.

Účinky cibulového čaje

Vsaďte radši na osvědčený lék našich babiček. Určitě ho máte doma. Je to "obyčejná" cibule. Obsahuje éterické oleje, které při kašli pomáhají zklidnit krk. Podávat čaj z ní můžete klidně i dětem.

Jak často ho pít?

Berte tenhle čaj jako lék a užívejte ho třikrát denně. Uvidíte, že už po pár hrnečcích vám bude lépe. Nemusíte se bát, že vám nebude chutnat. Cibulová chuť není nijak výrazná.

TIP NA VIDEO: O bylinkách na suchý a vlhký kašel s bylinkářkou Klárou Matuškovou.

Video se připravuje ...
Suchý, nebo vlhký kašel: Jaké bylinky jsou nejvhodnější? • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

Recept

Na přípravu cibulového čaje budete potřebovat:

  • 1 větší cibuli
  • med na dochucení
  • 300 ml vody

Postup:
Cibuli oloupejte, nakrájejte na čtvrtiny a vhoďte do vroucí vody. Povařte 5 minut, odstavte a nechte ještě 10 minut louhovat. Sceďte, doslaďte medem a ještě teplý vypijte.

Náš tip: Pokud vám nechutná čistý cibulový čaj, zkuste přidat pár plátků čerstvého zázvoru, kousek skořice, několik hřebíčků nebo lžíci majoránky.