Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C

Nový partner? Vášnivý sex? Pozor na záněty močových cest!

Ze sexu s novým partnerem si můžete odnést nejen požitek, ale i zánět močových cest.
6. listopadu 2014 | 06:00

Delší dobu jste byla sama a vztahům na jednu noc příliš neholdujete. Konečně se ale na vás usmálo štěstí a do cesty vám vstoupil nový muž, se kterým kromě společného času chcete sdílet i lože. Než však propadnete vášním a skončíte s ním na několik dnů pod peřinou, mějte na vědomí, že i přemíra sexu po delší abstinenci může krom naprostého uspokojení vést také ke zdravotním problémům.

Tvrdit, že za všechno příjemné v životě musíme něčím zaplatit, je trochu nadnesené. Ale v případě sexu to bohužel platí, a hned několikrát. Nemluvíme zde o nejrůznějších venerických chorobách, za které si často můžeme sami nepozorností, nebo spíše nedůsledností. Se sexem jsou ale spojeny i nemoci, které by se daly považovat za daň za chvíle prožitku. Zaplatit tak můžete například zánětem močových cest.

Neobviňujte hned partnera

Přivést si zánět močových cest můžete poměrně jednoduše. Stačí, abyste delší dobu neměla sex, případně ho měla intenzívnější, než jste v poslední době byla zvyklá, a může být zaděláno na problém. Tedy jestliže máte nového partnera a předtím jste nebyla vyznavačkou jednovečerních lásek, patříte do rizikové skupiny. Stejně tak pokud si s partnerem vyrazíte oživit svůj vztah na víkend a hodláte ho celý promilovat.

Pokud chcete ihned hodit kamenem po svém novém milenci, protože máte pocit, že zdrojem infekce je on, zadržte. Bakterie, které útočí na vaše močové cesty nepochází od něj, nýbrž od vás. Močová trubice se nachází v bezprostřední blízkosti vagíny, takže se bakterie mohou vetřít do oné trubice, která vede do močového měchýře. Za to, že později mohou přijít zdravotní problémy s tím spojené tedy nemůže váš partner, nýbrž to, že jste spolu promilovali tři dny v kuse.

Pokud chcete předejít zánětu močových cest, zajděte si do hodinu po sexu na toaletu.
Autor: Profimedia.cz

Po milování na záchod

Neděste se ale předem, znovuobrození vašeho sexuálního života nemusí vždy vést k těmto problémům. Navíc se lze proti nim bránit. Například důkladnou lubrikací. Tím se zabrání poškození nebo podráždění, které dávají infekci volnější průchod. Pomoci může i to, že si před a po sexu dojdete na záchod. Jestliže víte, že jste náchylnější k tomu dostat zánět, preventivně se nadopujte extra porcí brusinek. Ty totiž zabrání, aby se bakterie udržely na sliznici. 

Léčbu ale není radno podceňovat. Pokud se vám záněty stále vracejí, navštivte svého lékaře a proberte případnou léčbu s ním. K problémům totiž může vést i něco úplně jiného, než je přemíra sexu. Častou příčinou je nachlazení, ale na vině můžou být i kvasinkové infekce, hormonální změny, nošení nevhodného prádla, stres, či dokonce curkovka. Nemusíte mít tedy strach, doktor vám určitě nepředepíše, abyste krotily své libido.