Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Už vás zase bolí močák? Poraďte si s tím i bez prášků!

Zase bolavý močák? Nemusíte hned letět do lékárny, víme jak na to podomácku!
14. října 2014 | 06:00

Taky trpíváte na záněty měchýře? Nepříjemné je, že spoustě žen už nezabírají léky, protože jich během života braly tolik, že se jejich organizmus „zabejčil“ a pilulky už nejsou schopny vyléčit. Mnoho takových nešťastnic možná překvapí, jak moc dokážou pomoct různé lidové finty.

Nejlepší je suché a mokreé teplo! Co to znamená? Že našemu měchýři pomůže jedno i druhé. Jak? Suché teplo velmi jednoduše: oblast malé pánve, a tedy i močového měchýře, je třeba držet v teple a suchu. Když si například půjdeme zaplavat někam do krytého bazénu, vyměňme si po koupání plavky.

Ženy, které mají potíže s únikem moči, by měly nosit speciální vložky – vlhké prádlo je přesně tím, co záněty měchýře způsobuje… Kupodivu ale zabírá i morké teplo: skvělá je například lázeň v teplé vodě. Jen pro úplnost: dobrými pomocníky jsou taky gumové láhve s horkou vodou (termofory), ale stačí i ty obyčejné, plastové, od minerálky, které si položíme na klín třeba při sledování televize.

Spousta céčka
Ovoce se spoustou vitamínu C je nejlepší lék na únavu.
Autor: shuterstock.com

Hodně proces hojení zánětu měchýře vždycky urychlí vitamin C.  Ve formě šumivých tablet je dobré jej hodit do minerálky, lepší je ale dát si nějaké hodně céčkové ovoce nebo zeleninu. Vynikající je například kiwi, rakytník, kysané zelí, citrusy a podobně.

Jen málokterá žena, která trpívá na močové záněty, si nemoc poctivě odleží v posteli. Maximálně jeden dva dny, kdy to bolí opravdu hodně. Když se uleví, každá hned začneme pracovat a dělat všechno tak, jakoby byl měchýř něčím méně cenným nebo snad odolnějším, než třeba pořezaný prst – ten si taky musíme zalepit a šetřit ho, dokud se rána nezahojí. Protože polehávání při zánětu většina z nás vážně nevede, nemoc se celá léta opakuje pořád dokola.

Věděly to už prabáby

Brusinky jedly nebo v odvarech pily při onemocnění měchýře už naše praprababičky. Dneska se dají koupit i ve formě tablet nebo tobolek. Z bylinek jsou nejlepší březové a kopřivové listy. Teď na podzim jsou lepší sušené. Čaje z nich se pijí nejvíc tři krát denně. Na to pozor, pít toho víc není dobré na zažívání a ledviny.

Brusinky jsou krásné, chutné i zdravé.
Autor: profimedia.cz

Při boji s opakovanými záněty močáku je naprosto geniální. A celá tahle moudrost není vůbec složitá. Spočívá v tom, že osm dní jíme bílkoviny (maso, vejce, sýry, jogurty, ryby…) a dalších osm, dní pak jen rostlinné potraviny. Díky typu stravy se razantně mění pH moči, což bakterie přímo nesnášejí, a tím pádem se nám v močovodech neusadí. A měchýř si tak skvěle ochráníme.

Nejlepší je prevence!

Když budeme dodržovat některá pravidla, můžeme zánětu měchýře celkem úspěšně předcházet. Důležité je například denně vypít aspoň 2,5 litru nejlépe čisté vody bez bublinek. Když máme k zánětům sklony, sem tam si dopřejme týdenní (ne delší) kúru, a popíjejme urologické bylinné směsi z lékárny. Pokud možno, nenosme spodní prádlo ze syntetických materiálů. V nich se daleko lépe udržuje vlhkost, a to je přesně to, v čem si bacily libují.


Autor: rie