Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Jak poznáte, že máte cukrovku? Třeba i častým močením

Diabetes se v těle může vyvíjet i deset let, než se projeví příznaky.
15. října 2014 | 06:00

V České republice je diagnostikováno na osm set padesát tisíc pacientů s diabetem. To je třikrát více, než kolik lidí s cukrovkou u nás bylo léčeno před třiceti lety. Bohužel i s pokročilou medicínou žije stále pár stovek tisíc lidí, kteří o své nemoci neví. Většinou se nemoc projeví až ve vážnějším stádiu. 

Spolu s kardiovaskulárními onemocněními, obezitou a mnoha dalšími patří diabetes neboli cukrovka, k jedním z nejčastějších civilizačních chorob. To jsou takové nemoci, které jsou zapříčiněny rozvojem průmyslu a nezdravým životním stylem. Předejít jim je tak velmi jednoduché, stačí žít dobrým životním stylem, mít dostatek pohybu a vyhýbat se tučným jídlům. To patří i ve vztahu k diabetu, který může být sice dědičný, ale často způsobený špatným životním stylem.

Cukrovka se dělí na dva typy, diabetes 1. typu a diabetes 2. typu. První typ je dědičný a tělo si vlivem zničení určitých buněk není schopno samo vytvářet inzulin. V druhém případě si za nemoc může člověk z velkého podílu sám vinou špatného životního stylu. V tomto případě tělo často produkuje inzulínu až moc, ale tělo na něj není schopno reagovat. 

Nejlepší prevencí je zdravý styl

Váha
Autor: Profimedia.cz

Jesliže jde o diabetes druhého stupně, lze se proti němu účinně bránit. Jako účinná prevence působí zdravý životní styl zahrnující dotatek pohybu, kvalitní a pravidelnou stravu, omezení stresu a kontroly u lékaře. Rizikové skupiny, jako jsou starší lidé, obézní pacienti, nebo lidé s rodinnou anamnézou by měli doktora navštěvovat pravidelně. Cukrovka se totiž v lidském těle může rozvíjet až deset let, během kterých nejsou pozorovatelné příznaky. 

Pokud však cukrovku váš lékař neodhalí včas, v tzv. prediabetickém stádiu, upozorní vás na něj příznaky. Ty se částečně liší u jednotlivých typů diabetu. První varování by měla být už nadváha. Stačí pět až sedm kilo navíc a riziko vzniku cukrovky druhého typu se u vás zvyšuje. Pokud jste si tohoto faktu vědomi, měli byste pravidelně navštěvovat lékaře, aby vám provedl nutné testy. Často ale stačí snížit váhu o pět až sedm procent a riziko se snižuje.

Podezřelé ale může být také náhlý úbytek na váze bez zjevných příčin. To se ale týká hlavně diabetu prvního stupně, kdy tělo přijímá cukr, ale nedokáže ho zpracovat nebo uložit, proto se také lidé s touto formou cukrovky cítí slabší a unavení.

Časté čůrání a záněty

Dalším varovným signálem jsou časté cesty na toaletu. Přebytek glukózy se hromadí v krvi a skrze moč se pak dostává ven. A tím, že má pacient potřebu často močit, o to větší má žízeň, protože tělu chybí dostatek tekutin. Proto i abnormální pocit žíznivosti může být příznakem diabetu. 

Diabetes může zhoršovat i vidění.
Autor: Shutterstock.com

Dalším příznakem může být i zhoršené vidění. Glukóza se totiž váže na proteiny, které se mimo jiné nachází i v očích, proto při zvýšené hladině glukózy se vyboulí oční čočky, což pacient pociťuje jako obtíž se zaostřením obrazu.  Přemíra cukru v krvi se může projevovat i častými kvasinkovými infekcemi. Cukr totiž podporuje množení kvasinek v těle. Nemusí jít pouze o gynekologický zánět, avšak ty jsou nejčastější.

Čím dříve se ale na cukrovku přijde, tím menší jsou rizika výskytu potíží s diabetem spojených, jako jsou problémy se zrakem, výskyt onemocnění ledvin, či snížené riziko diabetické nohy, což je obecný termín pro poškození tkání a cév na dolníchkončetinách.

Nová technologie v léčbě

Vyšetření cukrovky probíhá stanovením krevního cukru nalačno, nebo při glykemické křivce po zátěži glukózou, aby se odhlalila hladina krevního cukru. Nejnovější vyšetření však umožňuje zjistit tyto hodnoty z oční čočky pomocí lékařského přístroje. Jde o naprosto bezbolestné a rychlé vyšetření, na které není nutné chodit na lačno. Tento přístroj však ještě není naplno užíván lékař, zatím ho má pouze na omezenou dobu půjčená Všeobecná fakultní nemocnice v Praze.

Pozor na vadné šarže inzulinového pera! Je v něm příliš moc účinné látky!
Autor: profimedia.cz

Cukrovka je nevyléčitelné a chronické onemocnění, u kterého lze stabilizovat stav pacienta. S diabetem se lze bez problémů dožít dlouhého života, pokud je léčba striktně dodržována. Ta se skládá z diety a léků, případně inzulínu, který si pacient musí píchat. Není dobré tuto chorobu podceňovat, podle Světové zdravotnické organizace bude cukrovka v roce 2030 sedmou nejčastější příčinou smrti. Zpomalte tedy své životní tempo a dejte si něco zdravého k jídlu!