Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Třetina Čechů má problém s minerály. Mužům přebývá sodík a ženám chloridy

Minerály jsou naprosto nezbytné pro správné fungování lidského těla. Víte, jestli jich máte dost?
20. října 2014 | 14:53

V září proběhl v rámci akce Zdraví národa průzkum, kdy si každý člověk mohl nechat zkontrolovat, jestli má v sobě dostatek minerálů. Výsledky jsou alarmující, z výzkumů vyplývá, že každý třetí Čech má s obsahem minerálů v krvi problém!

Výsledky preventivního programu Zdraví národa, který si tentokrát vzal na paškál obsah minerálů v těle, nevyšly příliš příznivě. Každý třetí člověk ze všechy vyšetřených měl nejméně jeden ze tří sledovaných prvků mimo referenční mez. Hůře na tom však byly ženy.

Největší problém měly ženy s chloridy. Jde o důležitou složku žaludečních kyselin, které se podílejí na udržení rovnováhy mezi kyselými a zásaditými látkami v našem organismu. Což vede k tomu, že jsou ženy buď překyselené, tedy že trpí acidózou, anebo jsou příliš zásadité, tedy trpí alkalózou. Problém je v tom, že nám kyselé látky berou vápník a mohou poškodit kterýkoliv orgán. Nedostatek vápníku, kterým ženy trpí, je pak také příčinou vzniku osteoporózy u starších žen.

http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
Autor: archiv

Muži pak trpí na nedostatek sodíku.  „Je to pravděpodobně dáno především nadměrným solením. Nadbytek sodíku může přitom způsobit zadržování tekutin, vysoký krevní tlak, nebo dokonce selhání ledvin a srdce,“ varuje mluvčí programu Zdraví národa. Až si tedy váš muž bude příště chtít přisolit oběd, pečlivě kontroluje, zda to s ochucovadlem příliš nepřehání. 

Minerály jsou v lidském těle naprosto nezbytné pro správnou funkci organismu. Jsou důležité pro správnou tvorbu kostí a zubů, mají svůj podíl na přenosu kyslíku a tvoří elektrolyt, který je důležitý pro správné fungování buněk. Jestliže některý z minerálů podceníme, může to vést k závažným zdravotním problémům, dokonce až k ohrožení života.