Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kouříte? Hrozí vám nejen rakovina plic, ale i močového měchýře

Kouření může vést až k rakovině močového měchýře.
30. září 2014 | 06:00

S kouřením bývá spojována rakovina plic a bývá před ní také nejčastěji varováno. Lékaři ale upozorňují, že tento zlozvyk může způsobovat i další nádorové onemocnění, a to rakovinu močového měchýře, o které se v této souvislosti nemluví tak často. Riziko vzniku je u kuřáků vyšší až o 65 %. 

Na krabičkách cigaret se dočítáme, že kouření škodí nám i lidem v okolí a že způsobuje všemožné nemoci. O rakovině plic je snad zbytečné mluvit, lékaři ale v poslední době také často upozorňují na to, že časté užívání cigaret může vést k rakovině močového měchýře. „Kouření může za přibližně třetinu všech případů tohoto onemocnění u žen a více než polovinu všech případů u mužů,“ varuje profesor Marek Babjuk, předseda České urologické společnosti.

Pokud přestanete kouřit, riziko rakoviny se během čtyř let sníží o 40 %.
Autor: Shutterstock.com

Více jak polovina všech nádorových onemocnění tohoto orgánu je způsobena právě kouřením. Ohrožení nejsou ale pouze kuřáci, ale i lidé v jejich okolí, kteří jsou nuceni inhalovat výpary z cigaret. Na druhou stranu, pokud člověk cigarety na vždy odloží, riziko nemoci výrazně klesne. Po čtyřech letech se sníží až o 40 %.

Nezaměňovat za zánět!

Pozorovat první příznaky není jednoduché, ostatně stejně jako u jiných nádorových onemocnění. Na první pohled není zřetelné, s přibývajícím časem se však může objevit krev v moči. Ta by se v žádném případě neměla podceňovat, vždy totiž indikuje nějaký vážnější zdravotní problém, i když nemusí jít vždy pouze o rakovinu. Příznaky lze také zaměnit za zánět močového měchýře, objevuje se bolest a nutkání neustálé potřeby jít na záchod. V pokročilejším stádiu může být nádor hmatatelný v podbřišku.

Střevní potíže vždy znamenají nepříjemnou komplikaci
Autor: profimedia.cz

Riziko onemocnění roste nejen s častým kouřením, ale i zanedbáváním zdravotního stavu a špatný životní styl. Tím se poškozují buňky stěny močového měchýře, které jsou pak náchylnější k rozvoji rakoviny. Devastace buněk bývá způsobena užíváním některých farmaceutik, ale v prvé řadě je způsobena častými záněty močového měchýře. Pokud chce pacient předejít případným problémům, měl by tedy vždy pečlivě vyléčit všechny infekce a záněty v této oblasti.

Jestliže tedy člověk zpozoruje v moči byť minimální stopu po krvi, měl by okamžitě navštívit lékaře. Ten provede rozbor moči a ultrazvukové vyšetření, popřípadě rentgenové vyšetření za pomoci kontrastní látky, která má odhalit nepravidelnosti stěny močového měchýře. O dalším postupu léčby se rozhodne lékař dle rozsahu a závažnosti onemocnění.