Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pozor dámy! Za povislá prsa může nošení podprsenky

Nošením podprsenky se oslabují svaly, které pomáhají vztyčovat prsa
2. dubna 2014 | 11:15

Patnáct let zkoumal francouzský expert na sportovní vědu, Jean-Denis Rouillon, výhody, které ženám poskytuje podprsenka. Jeho zjištění jsou šokující. Nejen, že vůbec nepomáhají při redukci bolesti v zádech, ale navíc oslabují svalstvo, které drží prsa!


Profesor používal na měření prsou nástroje, kterými zjišťoval, jak klesají a také jak mezi nimi vzniká větší rozestup. Svá měření prováděl na třech stovkách žen, a to v průběhu patnácti let. Všechny dobrovolnice byly ve věku mezi osmnácti a třiceti pěti lety. Zjistilo se, že ženy, které nenosily podprsenku, měly v průměru o sedm milimetrů výš bradavku vůči ramenům než ty, které ji denně používaly.


Rouillon by prý ale nedoporučoval ženám podprsenky okamžitě odhodit, tvrdí, že například u žen starších čtyřiceti pěti let už je to zanedbatelné, stejně tak jako u žen s nadváhou a několika dětmi.

Podprsenka
Autor: Shutterstock.com


Už dřívější studie se zabývaly vlivem podprsenek na ženské tělo. Například ta, kde se výzkumníci zabývali tím, že nesprávnými podprsenkami se prsa dokonce deformují. Prso samo o sobě není sval, ale na svalech je závislé. Nošením podprsenky ovšem toto svalstvo ochabuje, ale zato nám poskytne lepší tvar a formu. Sám autor výzkumu ale tvrdí, že tato studie, by musela probíhat na mnohem vyšším počtu dobrovolnic, aby se ukázalo, zda se podle ní dá opravdu řídit.