Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

5 změn chutí, které říkají víc, než si myslíte

Přišla na vás žravá nebo naopak nechutenství? Možná to znamená více, než si myslíte.
4. dubna 2014 | 12:00

Všimli jste si, že vaše chuť k jídlu v poslední době rapidně stoupá nebo naopak nemáte na jídlo ani pomyšlení? Změny chutí mohou mít mnoho příčin, souviset mohou ale také s vaším zdravím.

Snížená chuť k jídlu a velká únava

Nechuť k jídlu, která je spojená s únavou, často i vypadáváním vlasů a také velkou zimomřivostí, může být důsledkem tzv. Hypotyreózy nebo-li snížené činnosti štítné žlázy. Jedná se o velmi časté onemocnění žen hlavně ve středním věku, které provází i další nepříjemné symptomy.

Léčba: Správnou léčbu určí lékař za pomoci vyšetření, krevních testů a také ultrazvuku. Jedná se o celoživotní léčbu, díky které je pacientovi doplňována chybějící hladina hormonů. Stejně tak je důležitá úprava jídelníčku, který by měl obsahovat dostatečné množství mořských ryb nebo řas bohatých na obsah jódu. Naopak je důležité z jídelníčku vyřadit potraviny narušující produkci hormonů, jako je růžičková kapusta, brokolice nebo květák.

Přišla na vás žravá nebo naopak nechutenství? Možná to znamená více, než si myslíte.
Autor: Shutterstock.com
Zvýšená chuť k jídlu a žízeň

Pozorujete, že máte neustále hlad, kvůli suchu v ústech vypijete litry vody, a přesto vaše váha ukazuje stále méně a méně?  Na chvíli se to může zdát jako zázrak, ale když se pak přidá nespavost, nadměrné pocení a častější nutkání jít na velkou, už to tak příjemné nebude. Všechny tyto symptomy mohou naznačovat, že váš problém se může týkat Hypertyreózy, nebo-li zvýšené činnosti štítné žlázy.

Léčba: Správná léčba závisí na zjištění příčin onemocnění, kterým může být i skrytý zánět, po jehož zaléčení problémy zmizí. Po zjištění příčiny určí správnou léčbu lékař, v každém případě je ale nutný klidový režim a to jak po fyzické stránce, tak také po té psychické. Nedoporučuje se také pití alkoholu a kávy, návštěva sauny nebo opalování se na slunci. Nevhodná je konzumace potravin bohatých na jód.

Jídlo před spaním nemusí být pro vaši dietu zničující
Autor: shutterstoclk
Zvýšená chuť k jídlu a špatné hojení ran

Velká chuť k jídlu, která je doprovázena žízní, zvýšenou nutkavostí k močení a také špatným hojením ran a odřenin a svěděním kůže, může značit závažný zdravotní problém, Diabetes. Jedná se o zvýšený krevní cukr, který buňky nedokáží využít a tělo jako náhradu štěpí tuky, což vyvolává okyselení organismu, zvýšené hladině cholesterolu nebo poškození cév a dalším zdravotním komplikacím.

Léčba: Čím dříve na tuto nemoc přijdete, tím lépe. Proto je důležité navštívit lékaře pro stanovení správné diagnózy a celoživotně dodržovat stanovenou léčbu. Při léčbě cukrovky je důležité dodržovat nejen léčbu, ale také zdravé stravování a pohybové aktivity. Odborníci doporučují vyměnit jednoduché cukry za složené, které jsou organismu příjemnější a dodržovat pitný režim.

Zvýšená chuť k jídlu a léky

Zvýšená chuť k jídlu může být zapříčiněna užíváním některých léků, jako jsou antidepresiva, kortikosteroidy a některé léky na alergii. Pokud po jejich užívání trpíte tzv. žravou, promluvte si se svým lékařem o jejich změně.

Nehubnete? Možná děláte právě tyto chyby!
Autor: Shutterstock.com
Snížená chuť k jídlu a léky

Po užívání některých léků, jako jsou antibiotika, léky proti bolesti, kašli nebo nachlazení a také léky na rakovinu. Pokud těmito symptomy trpíte, poraďte se s lékařem o změně léků.