Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Ženy si neumějí koupit správnou podprsenku: Může za to stud i zvyk

Zamyslete se, nevybíráte si také poněkud malé podprsenky?
16. června 2014 | 13:00

Asi každá žena, která má poprsí větší než průměrné jablko má tendenci nakupovat podprsenky menších velikostí, než potřebuje.

Když se rozhlédnete kolem sebe, dost často si můžete všimnout žen, různého věku i společenské vrstvy, na kterých je zkrátka něco divného. Když je nějakou dobu sledujete, uvědomíte si, že mají prsa příliš nízko nebo vysoko, nepřirozeně jim je prádlo deformuje nebo naopak vůbec nedrží. Taková žena pak může mít sebekrásnější oděv, ale nikdy nedosáhne vzhledu, po jakém touží.

Dost živě si pamatuji, jak jsem poprvé vešla do specializovaného obchodu se spodním prádlem a hrdě nahlásila svou velikost podprsenky. Prodavačka se na mě podívala zkoumavým pohledem, pousmála se a pak řekla „Tak teď k té velikosti přidejte tři další.“ Tenhle šok potká většinu žen, které si běžně kupují prádlo v řetězcích a pak jednou zavítají tam, kde se v prádle opravdu vyznají. Proč si ale tak často ubíráme na našich ženských přednostech?

Podprsenka
Autor: Shutterstock.com
Velikost se během let mění

Proč si stále vybíráme menší velikosti podprsenek, než opravdu potřebujeme? Spousta žen si sice nechává operativně zvětšovat vnady, pokud nám ale bujný dekolt nadělila příroda, často ze za něj stydíme a jsme s nimi nespokojené. A to je důvod, proč ženy často kupují malé podprsenky. Druhým důvodem je prostě zvyk. Ženy si pamatují, že kdysi měly to a to číslo a tak si jej kupují i celé roky. Jenže zapomínají, že s každou změnou váhy, ať už nahoru nebo dolů, ale také s věkem, se velikost poprsí mění. Je tedy zapotřebí všechny tyto aspekty při nákupu zohlednit. Odborníci doporučují upravovat nastavení podprsenky každých 6 měsíců, a to jak utažení ramínek, tak také obvodu. Pokud ovšem procházíte nějakou tělesnou změnou, bude to chtít úpravu trochu dříve.

Na nákupy podprsenky? Jedině s tahákem!
Autor: Shutterstock
Základní podprsenková pravidla

Při výběru správného prádla je nejdůležitější správně zvolený obvod. Ten nejsnáze zjistíte tak, že si krejčovským metrem změříte obvod pod prsy a odečtete od něj 10. Máte-li tedy naměřeno 78 centimetrů, obvod vašeho prádla by měl být 65-70. Právě obvod je tím, co drží až 70% váhy vašich vnad, proto by měl být pevný a neměl by se při nošení posouvat nahoru. Jedině tak budou mít vaše prsa patřičnou oporu.

Druhým kritériem je velikost košíčků. Z nich by rozhodně prsa neměla vykukovat ani nahoře, dole nebo ze stran. Kostice košíčků musí pevně lemovat prso tak, aby pod nimi vaše vnady nevykukovaly. Také by měla obepínat celé prso a ne se do něj v polovině bolestivě zabodávat.

Co se týká ramínek, pamatujte, že čím objemnější máte hrudník, tím širší by měla být ramínka vašeho prádla, aby váhu prsou udržela a bolestivě se nezařezávala do kůže.

Dobrá podprsenka je klíčem ke zdraví

Padnoucí kvalitní podprsenka není jen estetickou záležitostí, ale také dokáže vylepšit náš zdravotní stav. Zvláště ženám s nadupaným hrudníkem se proto vyplatí navštívit specializovaný obchod a do prádla trochu investovat, než později doslova trpět. Špatně zvolená podprsenka totiž může nejen za nehezký dekolt, ale také za některé vaše zdravotní obtíže.

Bolest zad: Váhu prsou je zapotřebí dobře rozložit na obvod, který by měl nést 70% váhy a ramínka podprsenky, která by měla nést zbylých 30%. Jinak hrozí, že nás začnou bolet záda či šíjové svaly nebo se nám zablokuje krční páteř.

h
Autor: Profimedia.cz
Žaludeční potíže: Budete se možná divit, ale špatná podprsenka může být příčinnou žaludečních obtíží. Její příliš těsný obvod brání pohybu bránice a ta tlačí na žaludek.

Kožní problémy: Příliš zařezávající se obvod podprsenky nebo její ramínka rozdírají kůži a mohou způsobit nejen otlaky a odřeniny, ale také vleklé kožní reakce.

Brnění v rukou: Také vás někdy vyděsilo náhlé brnění v rukou? Možná za to může vaše podprsenka. Špatně nastavená délka ramínek, kterými se snažíme vyhnat svoje prsa někdy až nepřirozeně nahoru, nedovolují správnému prokrvení končetin a mohou právě za ono brnění a mravenčení. Stejně tak působí problémy příliš malé košíčky, do kterých se ňadra nevejdou a jsou jimi jakoby přeříznuty.

Dýchací obtíže: Přespříliš utažená podprsenka může působit nejen problémy na kůži, ale také potíže s dýcháním. Při výběru spodního prádla, byste proto měla dbát na to, aby se vám pod utaženou podprsenku v pohodě vešel ukazováček.