Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Po light výrobcích nezhubnete! Jsou plné cukrů a tuků!

Zdánlivě zdravé a dietní mléčné výrobky bývají často stejně kalorické, jako ty ostatní. Jsou totiž doslova nabité sladidly, cukry a tuky.
1. dubna 2014 | 14:48

Nakupujete lehké jogurty, zákysy a tvarohy v domnění, že děláte něco pro své zdraví a postavu? Máme pro vás nepříjemnou zprávu. Podlehli jste reklamě a promyšlené taktice výrobců. S light výrobky rozhodně nezhubnete! Prozradíme vám proč.

I když vám nepřehlédnutelné označení light na obalu může znít skutečně lákavě, nenechte se napálit. Zdánlivě zdravé a dietní mléčné výrobky bývají často stejně kalorické, jako ty ostatní. Jsou totiž doslova nabité sladidly, cukry a tuky.

Proč light nemusí být light?

Pojem light bohužel není našimi právními předpisy nijak definován. Výrobce si ho tak bohužel může vykládat po svém. Může znamenat snížený obsah cukru, tuku nebo třeba nízký obsah energie. V podstatě tedy může znamenat snížený obsah čehokoliv.

Smetana ale vždycky zůstane smetanou, majonéza zase majonézou. Výrazný nápis light jim kalorie neubere. Když porovnáne třeba klasickou (15 % tuku) zakysanou smetanu s tou light (% tuku) zjistíme, že ta normální obsahuje průměrně na 100 g: energie 674 kJ/163 kcal, sacharidy 4,4 g, tuky 15 g. Ta s označením light potom energie 535 kJ/129 kcal, sacharidy: 4,7 g, tuky 11 g. Rozdíl v obsahu tuku je zanedbatelný.

Mléko
Autor: Shutterstock.com
Často stačí jen sáhnout v chladícím boxu vedle a zjistíme, že výrobek, který nás lákavým nápisem zaujal, má sice o procento tuku méně, ale obsah cukru je mnohem vyšší. A pokud výrobce nahradil řepný cukr sladidlem jako je třeba fruktóza, aspartam nebo sorbit, které mají přibližně stejnou energetickou hodnotu jako cukr, je výsledkem výrobek se stejně vydatnou energetickou hodnotou.

S lehkými výrobky nezhubnete

Po odtučněných mléčných výrobcích nesahejte ani v případě, že chcete nějaké to kilo zhubnout. Například bílé jogurty, které mají méně než tři procenta tuku ve sto gramech jsou zcela nevhodné. Brzy po jejich konzumaci vás totiž přepadne hlad a vy se budete mít už za půl hodiny tendenci dojídat. Naopak ty, které mají okolo tří až čtyř procent, vás uspokojivě zasytí.

Light jogurty jsou často přislazované.
Autor: shuterstock.com
Navíc energetický rozdíl mezi netučným a polotučným jogurtem je minimální. Znatelný je ale v chuti. Ten tučnější je mnohem lepší. Rozhodně z něj ale nepřiberete. Pokud byste chtěli jít do extrému a místo polotučného si dáte jogurt s 0 % tuku, ušetříte pouhých 2,5 –3 g.

Srovnání nutričních hodnot u jogurtu Klasik (2,4 % tuku) a Nízkotučného beskydského (0 % tuku):     

                      Klasik     Nízkotučný 0%
Energie (kJ)     250        164
Bílkoviny (g)       4.9         4.8
Tuky (g)              2.4         0.1
Sacharidy (g)      4            4.5