I když vám nepřehlédnutelné označení light na obalu může znít skutečně lákavě, nenechte se napálit. Zdánlivě zdravé a dietní mléčné výrobky bývají často stejně kalorické, jako ty ostatní. Jsou totiž doslova nabité sladidly, cukry a tuky.
Proč light nemusí být light?
Pojem light bohužel není našimi právními předpisy nijak definován. Výrobce si ho tak bohužel může vykládat po svém. Může znamenat snížený obsah cukru, tuku nebo třeba nízký obsah energie. V podstatě tedy může znamenat snížený obsah čehokoliv.
Smetana ale vždycky zůstane smetanou, majonéza zase majonézou. Výrazný nápis light jim kalorie neubere. Když porovnáne třeba klasickou (15 % tuku) zakysanou smetanu s tou light (% tuku) zjistíme, že ta normální obsahuje průměrně na 100 g: energie 674 kJ/163 kcal, sacharidy 4,4 g, tuky 15 g. Ta s označením light potom energie 535 kJ/129 kcal, sacharidy: 4,7 g, tuky 11 g. Rozdíl v obsahu tuku je zanedbatelný.
S lehkými výrobky nezhubnete
Po odtučněných mléčných výrobcích nesahejte ani v případě, že chcete nějaké to kilo zhubnout. Například bílé jogurty, které mají méně než tři procenta tuku ve sto gramech jsou zcela nevhodné. Brzy po jejich konzumaci vás totiž přepadne hlad a vy se budete mít už za půl hodiny tendenci dojídat. Naopak ty, které mají okolo tří až čtyř procent, vás uspokojivě zasytí.
Srovnání nutričních hodnot u jogurtu Klasik (2,4 % tuku) a Nízkotučného beskydského (0 % tuku):
Klasik Nízkotučný 0%
Energie (kJ) 250 164
Bílkoviny (g) 4.9 4.8
Tuky (g) 2.4 0.1
Sacharidy (g) 4 4.5