Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak s námi cloumají hormony? Způsobují sexy pocit i PMS

Hormony nám nedávají zabrat jen při menstruaci. Vlastně jim musíme čelit každý den!
2. dubna 2014 | 06:00

Ať chceme, nebo ne, od puberty až skoro do smrti nám, ženám, ovlivňují život hormony. Mění naše chutě, mají dopad na náš spánek, náladu, vztahy i to, jak se samy se sebou cítíme. "Zklidnit hormon" ale není tak těžké, jak byste si mohla myslet.

To, co pro sebe musíte udělat je jen pochopit svůj menstruační cyklus týden po týdnu, abyste věděla, co se ve vašem těle odehrává.

1. týden: Období menstruace

Pro začátek cyklu je typické, že se díky zvýšené hladině estrogenu můžete cítit unavená a bez nálady. Abyste se vyhnula náladovosti, jednoduše zvyšte příjem železa. Ať už ve formě výživových doplňků nebo zařazením luštěnin, či libového masa do týdenního jídelníčku. Vyšší hladina železa má schopnost dobít vám energii, zvednout náladu a celkově se cítit mnohem lépe.

2. týden: Osm dnů po menstruaci - období ovulace

Těchto 5 dnů z vašeho 28 denního cyklu jsou právě ty dny, které byste si měla pořádně užít. Hladiny vašeho estrogenu i testosteronu jsou na maximu a proto se cítíte jako naprostá bohyně. Díky hormonům byste měla mít spoustu sebevědomí a cítit se báječně. Proto vyrazte na párty nebo na rande. Jen si dejte pozor na neplánované těhotenství.

3. týden: Po ovulaci

Jakmile skončí pět dnů ovulace, začíná zvolna klesat hladina estrogenu a společně s ní také chuť na sex. Co naopak narůstá je mírná podrážděnost, změny nálad a ostatní příznaky blížícího se PMS. "Léčba" je poměrně snadná. Ke vyrovnání hladiny hormonů stačí dát si občas čtvereček čokolády a dopřát si malé dávky kofeinu v průběhu celého dne.

4. týden: Nenáviděné PMS

Nepochopitelný a bezpříčinný vztek, deprese a špatná nálada, přesně takové jsou klasické příznaky premenstruačního syndromu. Čím je můžete zmírnit? Zvýšeným přísunem vitaminů během každodenního jídelníčku. Přidejte vápník, vitamin D a Omega 3 mastné kyseliny. Projevy PMS by se tak měly snížit až o 50%.

Autor: brig