Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Cestování za neštovicemi: Je lépe nechat děti nakazit nebo očkovat?

Neštovice mohou být nebezpečné i pro děti.
7. února 2014 | 11:54

„Přijďte si pro neštovice“, i takhle by mohl znít inzerát, na který budou odpovídat maminky dětí, které ještě toto onemocnění neprodělaly. Opět se totiž začíná rozmáhat „neštovicová turistika“.

Pamatuji se, že už moje maminka mě brala na návštěvu ke kamarádkám, s jejichž opupínkovanými dětmi jsem si musela hrát. Tenkrát jsem se bohužel ale cíleně nenakazila, přestože jsme se o to vehementně snažili, svoje vlastní neštovice jsem si přinesla až z první třídy a zůstala mi po nich na tváři jedna malá jizvička jako památka.

Průběh neštovic u malých dětí nemusí být mírnější

Plané neštovice patří k nemocem, které je nejlepší prodělat v dětství, protože jejich průběh bývá v dospělosti vážnější a hrozí i trvalé následky. A právě to je důvod, proč maminky i dnes místo očkování, volí řízenou nákazu v dětském věku, zvláště nyní v chladných měsících, kdy je výskyt této nemoci nejhojnější.

Názory odborníků na cílenou nákazu během „neštovicových dýchánků“ se různí. Jedni ji považují za dobré řešení, jiní volají hlasitě proti. A stejně tak bouřlivé ohlasy má i samotné očkování proti této nemoci, které u nás není povinné a ani pojišťovnou hrazené.

„Já osobně jsem naprosto proti těmto tzv. neštovicovým dýchánkům. Ono totiž není zcela pravda, že malé děti prožívají neštovice mírněji. I u nich se mohou projevit v těžké formě, mohou mít vysoké teploty a také komplikace, které v krajním případě vedou ke smrti. A to si pak rodiče neodpustí, že dítě nakazili záměrně,“ říká primářka infekčního oddělení Thomayerovi nemocnice MUDr. Stanislava Šimková.

Plané neštovice a očkování: Kdo by neměl otálet?

Nebezpečí neštovic v dospělosti se vztahuje nejen na vysoké teploty a těžká respirační onemocnění, ale hlavně na ohrožení reprodukční schopnosti. U dospělých mužů může vir neštovic napadnout varlata a způsobit doživotní neplodnost, u žen je pak nebezpečí hlavně v období těhotenství. V prvním a posledním trimestru totiž napadají vyvíjející se plod a nenávratně jej poškozují nebo jsou příčinou potratu.

„Co se týká očkování, tam jsem trochu skeptická. Existují vakcíny, ale bohužel zatím není prokázáno, jak dlouho v organismu fungují a po jaké době je tedy nutnost přeočkování. Nemoci bych raději nechala volný průběh a očkování doporučila spíše rodičům, kteří sami toto onemocnění neprodělali. Nejvíce by o něm měly uvažovat maminky plánující druhé dítě, právě v těhotenství jsou totiž neštovice velice nebezpečné nejen pro matku, ale hlavně pro plod, který mohou nenávratně poškodit,“ dodává MUDr. Stanislava Šimková.

Virus neštovic v organismu zůstává

Co se týká informace o doživotní imunitě vůči neštovicím, lékaři dodávají, že není tak úplně pravdivá. Ano, člověk je po prodělání nemoci chráněn před dalšími „pupínky“, virus ale v těle přetrvává a projevuje se například v podobě pásového oparu.