Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Coldrex a spol.: Má smysl za drahé léky utrácet?

Chřipka není nachlazení a horké nápoje na ni nefungují.
6. února 2014 | 06:00

Nenechte se zmást reklamními slogany hlásajícími ve verších, jak snadno se můžete díky takzvaným horkým nápojům, zbavit chřipky. Jenže chřipka není nachlazení a často je na ní takový horký nápoj úplně krátký.

Chřipka vs. nachlazení

Magické zaklínadlo „mám chřipku“, které tak často říkáme, je často mylné. Většinou si totiž pleteme chřipku s nachlazením. Chřipka i nachlazení jsou virová onemocnění, kterými se člověk nakazí většinou ze vzduchu a často po nějakém silném prochladnutí. Hlavním rozdílem mezi těmito onemocněními je jejich začátek a také průběh. Nachlazení se často po několik dní čím dál tím více zhoršuje, naopak chřipka zaútočí většinou přímo svou největší silou.

Nepodceňujte příznaky onemocnění. Přechozená chřipka vám může nadělat problémy na celý život.
Autor: Shutterstock.com
Její inkubační doba je mezi 18-48 hodinami a její nástup rozpoznáte doslova na celém těle. Během nachlazení bývá zvýšená teplota maximálně do 38° C, kdežto u chřipky nejsou ojedinělé ani čtyřicítky, nastupují zimnice, silné bolesti svalů a kloubů, často jsou doprovázeny nevolností a zvracením. Rýma a kašel ji doprovázejí až na konci nebo vůbec. Nachlazením můžete trpět během roku hned několikrát, opravdovou chřipku ale dostanete většinou jen jednou ročně v období epidemií, jednou za pár let, a ti šťastnější také vůbec.

Kdy vám horký nápoj pomůže….

Právě rozdíl mezi průběhem chřipky a nachlazení je důvod, proč vám takzvané  horké nápoje, jako je Coldrex, Febrisan, Paralen Grip a další, nepomohou s léčením té závažnější nemoci, která se pro někoho může stát dokonce smrtelnou.

chřipka
Autor: Shutterstock.com
Horké nápoje mají společné léčivé složky: Paracetamol, která odstraňuje teplotu, bolesti v krku, bolest hlavy nebo svalů a kloubů, dále látky odstraňující ucpání nosu, jako je fenylefrin a také vitamín C posilující obranyschopnost těla. Všechny tyto látky vám dokáží ulevit nepříjemným potížím a díky tomu, že se jedná o horký nápoj, také zabírají velmi rychle a navíc příjemně zahřejí. Hodí se hlavně ve chvíli, kdy nemoc přecházíte.

Pokud ale třeba nemáte rýmu, ale jen běžnou virózu, při které vás bolí celé tělo a máte kašel, tak vůbec nepotřebujete drahý horký nápoj, ve kterém je látka na uvolnění nosu při rýmě. Naopak vám stejně poslouží i „obyčejný“ Paralen, který seženete v lékárně mnohem levněji (12 tablet 24 korun). Přitom například 10 sáčků Coldrex horký nápoj vyjde na 160 korun, 12 tablet Febrisanu, který má v sobě kromě paracetamolu i stejnou látku jako aspirin na 150 korun. Kapky na rýmu koupíte kolem 60 korun.

 

chřipka
Autor: Shutterstock.com
Co na chřipku

Při opravdové chřipce potřebujete na silné bolesti zejména hlavy silnější kalibr v podobě léků obsahujících léčivou látku ibuprofen, která nejen dokáže snížit horečku a odpomoci od bolesti, ale také má protizánětlivé účinky. Tuto složku obsahuje například lék Nurofen nebo Ibalgin. Zapomeňte ale na to, že si chřipku vyléčíte sami, naopak, pokud se během dvou dnů váš stav nezlepší, s návštěvou lékaře byste neměli otálet.