Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Plané neštovice: Postrach celé rodiny

Onemocnělo vám dítě? Pokud mu není víc než deset let můžete s ním zůstat doma devět až šestnáct dní.
11. prosince 2009 | 16:19

Maminky s obavami čekají, kdy se u dítka objeví červené pupínky. Plané neštovice zpravidla zkomplikují na pár dní život celé rodině, protože jsou velmi nakažlivé.

Mezi nejčastější virové onemocnění, které postihuje děti, patří právě plané neštovice. Ohrožují každého, kdo je ještě neprodělal. Pro malého pacienta je velmi nepříjemné, že musí být delší dobu izolovaný. Pro rodinu představuje toto vysoce nakažlivé onemocnění zátěž, protože vyžaduje dlouhodobou péči ze strany rodičů. Nezřídka to trvá až měsíc.

Máte zájem o virus?
Pokud jste už neštovice měly, je podle statistik až devadesátiprocentní pravděpodobnost, že se při setkání s infikovanou osobou nenakazíte! Věřte nebo ne, ale mezi maminkami se šíří inzeráty typu – moje dítě má neštovice, máte zájem o viry? Pro maminky s více malými dětmi je výhodnější nakazit všechny děti najednou a odbýt tak nemoc naráz.

Co je to za pohromu?
Neštovice způsobuje virus varicella zoster, který patří mezi herpetické viry. Zdrojem nákazy je nemocný člověk. Neštovice se přenášejí vzduchem a dotykem. Nemocní představují potencionální hrozbu už dva dny před tím, než se projeví první příznaky, a čtyři až pět dní po vzniku posledních strupů. Onemocnění doprovází výsev typických puchýřků. Choroba je charakteristická prudkým nástupem, kdy se nemocný osype vyrážkou na některé části těla a může se dostavit i horečka až 39 °C. Vyrážka se postupně objevuje na celém trupu, tváři a ve vlasové části hlavy. Prochází několika stadii a nakonec se změní ve stroupky, které se během dvou až třech týdnů zahojí, naštěstí většinou bez jizviček.

Komplikace u dospělých
Dochází k ní zpravidla u těch, kteří nemoc neprodělali v dětství, dětem do jednoho roku a lidem se sníženou imunitou. Velké riziko znamenají neštovice pro těhotné ženy, protože infekce může způsobit vážné poškození plodu.

Mastičky raději ne!
Virus musí tělo zvládnout vlastními silami. Léčba spočívá jen ve zmírňování příznaků. Zejména v prvních dnech je nutný klid na lůžku. Při vysokých horečkách je třeba podávat léky na snížení teploty. Vhodný je samozřejmě přísun dostatku tekutin a vitaminu C. Proti svědění je možné podávat antihistaminika. Stále se vedou diskuze o tom, zda na vyrážky používat různé mastičky a pudry. Tekutý pudr většina lékařů nedoporučuje.

Lze dítě očkovat?

Děti je možné očkovat vakcínou Varilrix. Ve věku od 9 měsíců do 12 let se aplikuje jedna dávka, po 13. roce dvě dávky s odstupem šesti týdnů. O možnosti očkování se poraďte s dětským lékařem.

Autor: hr, lap
Klíčová slova: plané neštovice, děti, nemoc, zdraví
Diskuse ke článku
.