Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Neštovice útočí! Víme, jak účinně chránit vaše děti

8. května 2012 | 06:17

Červené pupínky, které se zpravidla objevují na dětských tělíčkách, známe snad všichni. Pokud jste vy sami neštovice nikdy neměli, ale vaše dítka jsou jimi nakaženy, můžete si být téměř stoprocetně jisti, že se jim také nevyhnete. Jak můžete této nemoci předejít?


Letní rodinná dovolená. Vše jste pečlivě naplánovali, vybrali lokalitu, kam s dětmi letos vyrazíte, v práci jste nezapomněli vyplnit dovolenku a babičku poprosili  o zalévání květin.

neštovice
Autor: Profimedia.cz

Podle seznamu potřebných věcí jste nakoupili plavky, sluneční brýle, opalovací krémy a těšíte se na cestu. Ale ráno těsně před odjezdem může být všechno jinak.

Váš synek nebo dcerka mají zvýšenou teplotu a na bříšku jste jim objevili několik červených flíčků. Ty se postupně rozšiřují a už je vám to jasné – mají plané neštovice. Možná jste si v tu chvíli uvědomili, že jste vlastně nedávno někde četli, že se dá proti planým neštovicím očkovat…

Plané neštovice skutečně patří mezi nejčastější infekční onemocnění dětského věku. Obvykle  se děti nakazí v kolektivu (v jeslích či ve školce), kde se virus planých neštovic velmi snadno šíří vzduchem kapénkovou infekcí.

Anketa
Prodělali jste už plané neštovice?
Ano, jako dítě
75 %
Ano, jako dospělý
9 %
Ne, zatím ne
17 %
Hlasovalo: 655 čtenářů
Děkujeme za Váš hlas!

Neštovice se lavinovitě šíří

Plané neštovice doprovází také teploty a nepříjemné svědění puchýřků. Navíc,  onemocní-li v rodině jedno dítě, všichni ostatní její členové, kteří neštovice neprodělali, jsou pak vystaveni riziku, že je nemoc postihne také. Ten, kdo plané neštovice ještě neprodělal, má totiž více než 90% jistotu, že se jimi nakazí.

Řešením je očkování
neštovice
Autor: Profimedia.cz

Před planými neštovicemi se lze chránit. V rámci tzv. nadstandardního očkování můžete totiž zvolit pro své děti alternativu k státem hrazenému očkování proti zarděnkám, příušnicím a  spalničkám a zakoupit čtyř-složkovou vakcínu, která navíc chrání i proti planým neštovicím. Děti tak v rámci jednoho očkování získají ochranu před čtyřmi nemocemi. První dávka vakcíny se zpravidla podává od 15. měsíce věku dítěte, druhá dávka s odstupem šesti týdnů až třech měsíců. Cena jedné dávky vakcíny je cca 1 600 Kč a většina zdravotních pojišťoven na toto očkování rodičům přispívá.

Autor: ema