Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Je vaše pleť citlivá a unavená? Dopřejte jí vodu i v zimě!

Trápí vás v zimě problémy s pletí? Zvyšte její hydrataci.
27. listopadu 2013 | 15:00

Vaše pleť neprahne po hydrataci v létě, kdy jí vodu dodáváte zcela samozřejmě, ale také v zimě. Střídání mrazivých teplot a horkého vzduchu ve vytopených budovách ji totiž doslova týrá. A dává to nespokojeně najevo.

Pleť se loupe a stahuje

Vaše pleť je zmatená. Na jednu stranu ji vystavujete mrazu a větru, ale současně pobýváte ve vytápěných budovách. Není divu, že pokožka tyto rozdíly nestíhá vyrovnávat.

...
Autor: Shutterstock
Než si na nový režim zvykne, dopřejte jí každodenní ošetřená mastnějším hypoalergenním krémem s hydratačním účinkem. Dopřejete jí vláhu a mastnější krém současně zanechá na vaší pokožce film, který ji ochrání před nepříznivými důsledky výkyvů teploty.

Pleť reaguje citlivě

Zeptejte se sama sebe, zdali to nepřeháníte s jejím čištěním. Častý kontakt s vodou, peelingy či pleťové přípravky s alkoholem dávají vaší pleti totiž velmi zabrat. Narušují její přirozenou mastnotu a ona má tendenci mastit se nebo vysušovat o to víc. V kombinaci s mrazivým počasím vás pak může pěkně potrápit.

Budeme si každé ráno opakovat abecedu?
Autor: Shutterstock
Snažte se proto odličovat prostředky bez alkoholu pleťové vody vyměňte za pleťová mléka nebo micelární vodu pro citlivou pokožku. Pokud si potřebujete obličej umýt čistou vodou, nepoužívejte tu přímo z kohoutku, ale nechte ji alespoň 10 hodin odstát.

Pleť působí unaveně

Může za to nedostatek vitamínů, živin, vody a sluníčka. Zatímco v létě jste se prolévala hektolitry vody a dopřávala si sezónní ovoce, v zimě se krčíte u šálku cappucina a čokolády. A pokud navíc kouříte, nedivte se, že vaše pleť je šedá jako pergamen.

mnutí oka
Autor: Shutterstock.com

Ideálním řešením je přestat kouřit, spát alespoň 7 hodin denně, dodržovat pitný režim, klidně v podobě teplých bylinkových nebo ovocných čajů a pomoci pleti hydratačními maskami a rozjasňujícími séry.

Vrásečky se mění na vrásky

Ne nadarmo vás dermatologové každé léto varují, že opalování pleti škodí. Zatímco v létě se tak chlubíme bronzovou pokožkou, v zimě se nám vysušená pleť "odmění" viditelnými vráskami.

Nenalíčená žena
Autor: Shutterstock.com
Řešením je sáhnout po krémech s obsahem kyseliny glykolové, která chrání před UV zářením, vyhlazuje vrásky a podporuje regeneraci buněk. Navíc pleti dodá tolik potřebnou vlhkost, která jí pomáhá bojovat proti škodlivým vlivům prostředí.

Autor: brig