Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nenechte se skolit chřipkou: 5 způsobů, jak se jí vyhnout

  • Nenechte se skolit nemocí
    22. listopadu 2013 | 15:30

    Chřipková sezóna je v plném proudu, všude kolem vás lidé kýchají, posmrkávají a vy se jen modlíte, ať vás nemoc neskolí. Pro svou vlastní ochranu zkuste dodržovat 5 základních pravidel, která vás od bacilů budou držet co nejdál.

  • Připravte své tělo


    cvičení
    Autor: Shutterstock.com
    Být v kondici, to je to nejdůležitější a nejzákladnější pravidlo. Proto si každý den vyhraďte alespoň 30 minut na fyzickou aktivitu, která dostane vaše tělo do formy. Nemusíte zrovna podstupovat trénink vrcholového sportovce, taková procházka, jízda na rotopedu nebo chvilka cvičení jógy udělá doslova zázraky nejen s vaší postavou, ale také s imunitou.

  • Buďte v bezpečí


    mýdlo
    Autor: Shutterstock.com
    Nejlepší by bylo vůbec nevycházet z domu a nepohybovat se na veřejných místech, ale kdo z nás si může dovolit zůstat pár měsíců doma…..Jestliže mezi takové vyvolené nepatříte, mějte stále při sobě antibakteriální gel, kterým si budete moci umýt ruce, kdykoli použijete hromadnou dopravu, budete nakupovat v obchodech, použijete společnou toaletu nebudete třeba jen otevírat dveře. Právě zde je totiž největší riziko nákazy. Mytí rukou navíc prodlužte z průměrných 6 vteřin na minimálně 20 a nepoužívejte společné ručníky na ruce.

  • Přizpůsobte si jídelníček


    ovoce a zelenina
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud nechcete, aby vás nemoc skolila minimálně na týden, zařaďte do svého jídelníčku čerstvé ovoce a zeleninu, které vaše tělo zásobí vitamíny. Důležitý je také dostatečný a hlavně pravidelný pitný režim, který by měl sestávat z teplých, ale ne horkých, bylinných čajů, čisté vody pokojové teploty a stejně tak vlažných ředěných džusů. Příliš vychlazené nebo naopak horké nápoje přivozují organismu šok.

  • Větrejte místnosti


    Okno
    Autor: Shutterstock.com
    Vyhýbejte se nevětraným místnostem, kde se shromažďují viry a bakterie a hrozí riziko nákazy. Místnost, ve které trávíte čas, byste měli minimálně dvakrát za den krátce, ale intenzivně vyvětrat, stačí pět minut a bakterie budou i s vydýchaným vzduchem pryč. Rozhodně ale neseďte v průvanu, nic se nemá přehánět a posedávání v chladném prostředí by vám na zdraví rozhodně nepřidalo.

  • Pozor na výkyvy teplot


    Nenechte se skolit nemocí.
    Autor: Shutterstock.com
    Teplotní šoky, které kvůli přechodům z chladného počasí do vytopené místnosti zažíváme, nedělá dobře ani organismu a ani imunitnímu systému. Zkuste vždy napřed pomalu aklimatizovat své tělo, neroztápějte hned topení na maximum, ale naopak začněte se mírně ohřívat a pokud se chystáte ven, nepodceňujte oblečení.

Diskuse ke článku
.