Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Přestaňte kouřit: Tentokrát to zvládnete!

Přestat kouřit není snadné
21. listopadu 2013 | 16:00

Ohrožuje váš život, obtěžuje okolí a navíc pěkně leze do peněz. Oslavte proto dnešní Mezinárodní nekuřácký den stylově. Sekněte s vaší největší neřestí - kouřením.

Pro někoho je cigareta spojena s chvílemi odpočinku a pohody, jiný po ní sahá ve stresu a rozčilení. V České republice kouří více jak 26 procent lidí. Každý den v důsledku kouření zemře 65 osob, za rok je to 23 000 lidí.

Závislost na nikotinu je podle odborníků horší, než na heroinu. Připravte na proto na to, že prvních pár týdnů bez cigarety bude opravdu těžkých. Abstinenční příznaky přicházejí už čtyři až šest hodin poté, co jste tělu dodali poslední dávku nikotinu.

U některých elektronických cigaret je podle francouzských odborníků množství některých jedovatých látek dokonce vyšší než u normální cigarety.
Autor: Shutterstock.com
Podle odborníků se skoncovat s cigaretou podaří na čtvrtý až pátý pokus. My vám poradíme, jak boj s cigaretou tentokrát vyhrát. Existují totiž pomůcky, které vám odvykání mohou ulehčit.

Elektronická cigareta

Tahle vychytávka umožňuje postupné a "bezbolestné" snižování dávek nikotinu při možnosti  zachování  všech zažitých rituálů s kouřením spojených. Náplně se vyrábějí ve čtyřech druzích intenzity - silné, středně silné, lehké a zcela beznikotinové. S odvykací kúrou tak můžete začít na silném obsahu nikotinu, postupně dávky snižovat a posléze přejít na zcela beznikotinové kouření. 

Nikotinové náplasti jsou jako prostředek k odvykání kouření velmi rozšířené
Autor: profimedia.cz

Inhalátory

Nikotinové inhalátory nebo špičky jsou dalším prostředkem, který uspokojuje částečně i psychickou závislost. Proto je tento způsob nejvhodnější pro ty, kterým chybí manipulace s cigaretou a potahování z ní.

Nikotinové náhražky

Sem patří náplasti, žvýkačky a pastilky. Jejich předností je schopnost dodávat nikotin do těla rovnoměrně po delší čas. Doporučují se zejména pro silné kuřáky (od 20 cigaret denně a více). Nemají vedlejší účinky, jejich účinnost je až 30 procent.

Už jste zase típla poslední cigaretu?
Autor: profimedia.cz

Pilulky

Ty obsahují látky vareniklin a bupropion. Doporučují se pouze v některých případech, například u pacientů, kteří při odvykání propadají depresím nebo nemají tak silnou motivaci. Mají ale vedlejší účinky: Nevolnost, bolesti hlavy, poruchy spánku, křečové záchvaty. Jsou na lékařský předpis.

Hypnóza

Tahle metoda opravdu funguje. Nasměruje vás na "cestu" bez kouření. Příčiny závislosti na nikotinu totiž obvykle leží v našem podvědomí. Zvyklosti a vzory chování v něm uložené lze při hypnotických seancích vymazat nebo je změnit. Hypnóza vás zbaví chuti na cigaretu, ale nezabrání vám si zapálit. Přesto je podle některých studií její úspěšnost kolem osmdesáti procent.

Opravdu to byla poslední cigareta?
Autor: profimedia.cz
Akupunktura

Další alternativní metoda je stará již tisíciletí a pokud je aplikována správně může velmi pozitivně ovlivnit některé děje v organismu. Velmi však záleží na zkušenosti aplikujícího i na správné technice provedení akupunktury včetně správného vybavení.  Vědci zjistili, že podle některých studií kuřáci, kteří se podrobili akupunktuře, si s až trojnásobně vyšší pravděpodobností dokázali nezapálit ani po šesti měsících či po roce než kuřáci odvykající bez pomoci.