Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zbavte se chloupků: Žiletka, strojek nebo laser?

Vyberte si způsob, kterým se zbavíte otravných chloupků.
12. prosince 2013 | 12:30

Ještě konec 80. let se nesl v duchu »tmavého porostu«. Ženy si s chloupky hlavu nelámaly. Dnes je ale holení nohou, podpaží a třísel součástí denní hygieny a také depilačních metod přibylo. Která z nich je nejšetrnější,
nejúčinnější a nejméně bolestivá?

Ne jen mladší ročníky, ale také část střední a starší generace si dnes nedokážou představit, že by se pod silonkami točily chlupaté "prstýnky" nebo jim zpod kalhotek lezly černé chloupky.

Holicí módě propadli ovšem i muži a upravují nejen podpaží, ale i intimní partie. Téměř 65 % českých žen se neestetické a nehygienické "okrasy", jak samy říkají, zbavuje. Ne každá metoda však slaví trvalý úspěch. Depilace a epilace jsou totiž dva různé způsoby odstranění chloupků, jsou zde rozdíly v bolestivosti, v trvání efektu, ale i v cenách.

ZPŮSOBY DEPILACE

U těchto způsobů se chloupky odstraňují jen z povrchu, nikoliv přímo z cibulek.

Nejklasičtější: Holení žiletkami

Pro většinu z nás rychlé, dostupné, leč neefektivní. Řízneme se, chloupky zarůstají, kůže svědí. Tuhle proceduru navíc musíme často opakovat.

...
Autor: Shutterstock

Kolik to stojí: jednorázové žiletky: cca 30 – 100 Kč, holicí sada 200 – 500 Kč

Nejjednodušší: Pomocí gelů a krémů

Jejich použití je snadné. Natřou se na kůži a pomocí špachtle se odstraní. Nevhodné mohou být pro alergiky. Proto je lepší přípravek nejprve vyzkoušet na malé části kůže. Opakování je nutné cca za 10 dnů.
Kolik to stojí: balení 150 – 200 Kč

Nejuniverzálnější: Depilace strojkem

Na stejném principu jako žiletky fungují i depilační strojky. Holit přitom můžete nasucho i namokro. Mokrá varianta ale vyžaduje strojek s dobíjecím akumulátorem a voděodolný aparát.
Kolik to stojí: strojek 800 – 2500 Kč

ZPŮSOBY EPILACE

Z kůže jsou chloupky vytaženy včetně cibulky a účinek je dlouhodobější (cca až 6 týdnů).

Nejrozšířenější: Vytrhávání strojkem

Pokožka vydrží hladká několik týdnů. Použití na intimní partie a podpaží je ale nevhodné a z pohledu odborníků i drastické. Po epilaci je dobré pokožku zklidnit studenou vodou.

Kolik to stojí: strojek cca 1000 – 3000 Kč

Nejneobvyklejší: Vosk a cukrová pasta

Dvě lehce bolestivé metody. Cukrovou pastu (směs cukru, vody a citronové šťávy, sami si lepkavou hmotu můžete vyrobit doma). Pro nohy ještě snesitelné způsoby odstranění, ovšem v oblasti třísel a podpaží bolestivé. Bez chloupků budete asi 4 – 6 týdnů.

...
Autor: Shutterstock

Kolik to stojí: V kosmetickém salonu: epilace voskem – cca 250 Kč lýtka, 100 Kč třísla, cukrová pasta – ceny jsou vyšší o cca 100 Kč

Nejpichlavější: Elektrická jehla

Epiluje spíš menší místa, jako je nechtěný "knír" nebo oblast brady. Do váčku se pustí proud a jehla pak chloupek snadno vyjme. Připravte se ale na menší utrpení. Metoda je zdlouhavá a zákrok se musí opakovat.

Kolik to stojí: 200 – 1000 Kč

Nejmodernější: Epilace laserem

Dojde ke zničení vlasové cibulky vysokou teplotou. Cena zákroku se odvíjí od plochy a hustoty ochlupení, také počtu opakování. Výsledek by měl být trvalý, ale není 100%.

Kolik to stojí: Např. odstranění chloupků nad horním rtem se pohybuje okolo 1500 Kč (7000 – 8000 Kč za kompletní léčbu, tj. 6 – 7 návštěv).

Nejnovější: Aesthera

Je nejúčinnější, bezbolestná metoda. Modré světlo vysílané ze speciálního přístroje a podtlakem odstraňuje nežádoucí ochlupení. Chloupky po zákroku začnou samovolně vypadávat. Musí se několikrát opakovat.

Kolik to stojí: např. epilace nohou 4000 Kč, podpaží 1500 Kč.

Autor: red