Připravte si domácí čaj: Zahání nachlazení, posiluje imunitu a přináší dobrou náladu
Trápí vás rýma, nachlazení, máte špatnou náladu a vůbec se cítíte pod psa? Zkuste si doma připravit vyprošťovák ze všech neduhů, vlastní čaj, který vám pomůže s léčbou.
Černý čaj s kořením na posílení imunity
Čaj MasalaAutor: Shutterstock.comIngredience:
2 lžičky sypaného černého čaje
3 lžičky strouhaného zázvoru
½ lžičky hřebíček
½ lžičky kardamon
3 lžíce nadrcené skořice
Špetku bílý pepř
1 lžička pomerančové kůry
½ litru vody
¼ litru mléka
Na dochucení můžete použít med nebo třtinový cukr.Na přípravu můžete použít koření mleté, ale mnohem intenzivnější chuť a léčivé účinky získáte použitím nahrubo nadrcených ingrediencí. Připravenou směs vhoďte do vroucí vody a 5 minut povařte, pak přidejte sypaný černý čaj a mléko. Opět pár minut povařte, odstavte a nechte 5 minut louhovat. Nakonec nápoj přeceďte a dochuťte medem nebo cukrem.
Čaj proti nachlazení
čajAutor: Shutterstock.comIngredience
100 g sušeného lipového květu
30 g mateřídoušky
30 g oregána
30g sušeného šípkuNa přípravu jednoho šálku čaje proti nachlazení budete potřebovat 3 lžičky této směsi, kterou zalijte horkou vodou a nechte 10 minut louhovat. Sceďte a dochuťte lžičkou medu.
Pečený čaj na dobrou náladu
ČajAutor: Shutterstock.comIngredience
2 kg ovoce (hrušky, jablka, pomeranče, lesní plody…apod.)
1 citron
1 kg cukru
1 lžička mleté skořice
8 hřebíčků
1 lžička mletého badyánuOčištěné a odpeckované ovoce nakrájejte na menší kousky, přidejte nastrouhanou citronovou kúru, cukr a koření a důkladně promíchejte. Rozprostřete směs na plech a vložte do trouby na 200°C na půl hodinky. Během pečení směs občas promíchejte, aby se nepřipalovala. Horkou směs i se šťávou, kterou ovoce během pečení pustilo, nalijte do umytých skleniček, nechcet vychladnout a pak uchovávejte v lednici.
Pečený čaj pak připravte ze 3 lžiček ovocné směsi, které zalijte horkou vodou a nechte 10 minut louhovat. Po vypití čaje můžete ovoce sníst jako sladkou tečku.