Připravte si domácí čaj: Zahání nachlazení, posiluje imunitu a přináší dobrou náladu | Pro ženy | Blesk.cz

Připravte si domácí čaj: Zahání nachlazení, posiluje imunitu a přináší dobrou náladu

  • Připravte si domácí čaj proti nachlazení i depresím.
    20. listopadu 2013 | 14:20

    Trápí vás rýma, nachlazení, máte špatnou náladu a vůbec se cítíte pod psa? Zkuste si doma připravit vyprošťovák ze všech neduhů, vlastní čaj, který vám pomůže s léčbou.

  • Černý čaj s kořením na posílení imunity


    Čaj Masala
    Silný kořeněný nápoj z černého čaje má mnoho léčivých účinků, posiluje imunitu, působí antibakteriálně a antivirově, a dokonce i zahřívá organismus. Popíjet jej můžete, i když se cítíte zdraví, protože působí preventivně proti nachlazení.

    Ingredience:
    2 lžičky sypaného černého čaje
    3 lžičky strouhaného zázvoru
    ½ lžičky hřebíček
    ½ lžičky kardamon
    3 lžíce nadrcené skořice
    Špetku bílý pepř
    1 lžička pomerančové kůry
    ½ litru vody
    ¼ litru mléka
    Na dochucení můžete použít med nebo třtinový cukr.

    Na přípravu můžete použít koření mleté, ale mnohem intenzivnější chuť a léčivé účinky získáte použitím nahrubo nadrcených ingrediencí. Připravenou směs vhoďte do vroucí vody a 5 minut povařte, pak přidejte sypaný černý čaj a mléko. Opět pár minut povařte, odstavte a nechte 5 minut louhovat. Nakonec nápoj přeceďte a dochuťte medem nebo cukrem.

  • Čaj proti nachlazení

    čaj
    Jste nachlazení a trápí vás ucpaný nos? Pak vsaďte na čaj, který znaly už naše babičky.

    Ingredience
    100 g sušeného lipového květu
    30 g mateřídoušky
    30 g oregána
    30g sušeného šípku

    Na přípravu jednoho šálku čaje proti nachlazení budete potřebovat 3 lžičky této směsi, kterou zalijte horkou vodou a nechte 10 minut louhovat. Sceďte a dochuťte lžičkou medu.

  • Pečený čaj na dobrou náladu

    Čaj
    Potřebujete nejen posílit, ale také zvednout náladu? K tomu vám dopomůže domácí pečený čaj s ovocem a koření, který vás krásně prohřeje, provoní vaší mysl a navodí vám dobrou náladu.

    Ingredience
    2 kg ovoce (hrušky, jablka, pomeranče, lesní plody…apod.)
    1 citron
    1 kg cukru
    1 lžička mleté skořice
    8 hřebíčků
    1 lžička mletého badyánu

    Očištěné a odpeckované ovoce nakrájejte na menší kousky, přidejte nastrouhanou citronovou kúru, cukr a koření a důkladně promíchejte. Rozprostřete směs na plech a vložte do trouby na 200°C na půl hodinky. Během pečení směs občas promíchejte, aby se nepřipalovala. Horkou směs i se šťávou, kterou ovoce během pečení pustilo, nalijte do umytých skleniček, nechcet vychladnout a pak uchovávejte v lednici.

    Pečený čaj pak připravte ze 3 lžiček ovocné směsi, které zalijte horkou vodou a nechte 10 minut louhovat. Po vypití čaje můžete ovoce sníst jako sladkou tečku.

Diskuse ke článku
.