Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Menopauza: Přirozená součást života ženy

Menopauza se stala společenským tabu. Není se ale za co stydět
2. dubna 2013 | 06:00

Menopauza je přirozenou součástí života každé ženy, stejně jako dospívání a puberta. Většinou se dostavuje mezi 49 a 52 rokem, ale její příznaky se mohou dostavit mnohem dříve.

Co způsobuje menopauzu
V tomto období začnou vaječníky produkovat méně hormonů estrogenu progestronu, ženská plodnost začíná klesat a objevuje se nepravidelnost menstruačního cyklu.

Příznaky menopauzy
Odborníci se shodují, že menopauza doopravdy nastává ve chvíli, kdy žena jeden rok nedostane menstruaci, její příznaky ale mohou probíhat ještě déle.

Menopauza se stala společenským tabu. Není se ale za co stydět
Autor: Profimedia.cz
Nepravidelnost
Mezi prvotní příznaky menopauzy patří nepravidelnost menstruačního cyklu. Některé ženy mohou v tomto období menstruovat i jednou za dva týdny, jiné naopak ob jeden měsíc.

Vaginální suchost
Může se projevit svěděním a nepohodlím při souloži. Jedná se o důsledek ztenčení a smršťování tkání a sníženou hladinou estrogenu v těle ženy.

Návaly horka
Náhlé pocity horka v oblasti obličeje, krku a hrudníku, které se šíří směrem dolů, červenání kůže a zvýšení frekvence srdečního tepu.

Noční pocení
Často se vyskytují noční návaly horka a pocení, které by ale neměly trvat déle, než několik minut.

Poradíme vám, jak účinně zatočíte se stresem!
Autor: Profimedia.cz
Poruchy spánku
Problémy se spánkem jsou způsobeny hlavně nočními návaly a pocením, dostavit se ale může také úzkost a potíže s usínáním.

Potíže s močením
Ženy v menopauze jsou náchylnější k infekcím močových cest a zánětům močového měchýře. Často se také dostavuje častější nutkání k močení.

Náladovost
Ruku v ruce se změnami ženského organismu, se dostavuje také náladovost, podrážděnost nebo naopak přecitlivělost. Poruchy nálady jsou často způsobeny právě nedostatkem kvalitního spánku.

Poruchy soustředění
Některé ženy mohou mít krátkodobé problémy s pamětí a je pro ně těžké se soustředit.

Ztráta vlasů
V období menopauzy může docházet k řídnutí vlasů.

Nedaří se vám zhubnout, ať děláte, co děláte? Na vině mohou být některé potraviny.
Autor: profimedia.cz
Menopauza přímo nezpůsobuje změny tělesné hmotnosti
Ženy v menopauze si často stěžují na větší tukové zásoby v oblasti břicha, nejde ale o přímou spojitost s menopauzou. Jedná se spíše o reakci těla na pokles hladiny estrogenu a přesunutí uloženého tuku z jiných částí těla do oblasti břicha. Na největší vině nabírání na váze je nedostatek sportovní aktivity a změnou životosprávy. Ženy totiž často léčí svou náladovost přejídáním se a vyšším příjmem kalorických jídel.