Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Přehnaná čistota? Kdepak, ať žije špína!

Špína (ne)škodí zdraví!
5. dubna 2013 | 06:00

Pokud se právě chystáte sterilizovat spadlý dudlík, nebo běháte po bytě s hadrem v ruce a neustále něco uklízíte, radíme vám – zvolněte. Trocha špíny totiž nikomu neublíží, ba právě naopak!

Známý český imunolog Martin Fuchs mi jednou s trochou nadsázky řekl, že dítě má sníst tři kyblíky hnoje, aby bylo zdravé. A něco pravdy na tom asi bude.

V dnešním super čistém světě plném očkování, antibakteriálních mýdel a vzduchotěsných oken a dveří jen těžko můžeme chtít, aby naše imunita fungovala dobře.

Přehnanou čistotou nedosáhneme lepší imunity, ale bohužel spíše naopak. Ochraňovat tedy malé děti od vnějších vlivů je čistý nesmysl – tím byste jen „šetřili“ jejich imunitní systém, který by pak neměl v budoucnu šanci úspěšně bojovat s bakteriemi a viry.

Děti jsou pročkováni více než dospělí
Autor: Foto centrum Očkování a cestovní medicíny Avenier

Kamínky i hlína jsou ok!
Chcete-li tedy, aby byly vaše děti zdravější (a potažmo i vy), nechte je, ať se hrabou v hlíně, zkoumají kamínky, olizují kde co, a neřešte neustále jejich špinavé ruce. Samozřejmě, že mýt se musíme, a že čistota má svoje oprávnění, ale má taky svoje hranice.

Imunitní systém je chytrý – učí se totiž tím, že přichází do kontaktu s různými látkami, se kterými se potká. A čím víc běžných kontaktů proběhne, tím odolnější imunitní systém budeme mít.

Špína i zvířátka
Patříte-li k pedantním milovníkům úklidu, pak vás zřejmě tahle „hygienická hypotéza“ moc nenadchne. Ovšem ať chcete nebo ne, imunitní systém se vyvíjel po tisíciletí jako obrana proti virům a bakteriím právě tak, že s nimi lidé byli neustále v kontaktu.

Bojíte se zvířátek v bytě, aby u vašich dětí nepropukla alergie? I to je už dávno překonaný mýtus. Řada studií dokázala, že děti, které vyrůstají ve společné domácnosti se psy nebo kočkami, mají méně dýchacích potíží a lepší imunitu.

A ještě jedna zajímavost – dnešní rodiny jsou mnohem menší, než bývaly, a v rodinách s více dětmi docházelo k větší expozici bakterií a virů, což vedlo ve výsledku k tomu, že tyto rodiny téměř netrpěly alergiemi ani nebývaly tak často nemocné. Co vy na to, nepořídíte si aspoň více dětí, když už se nechcete vzdát úklidu?

zdroj: ScienceDaily

Autor: iva